Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Kelly McGonigal: Så blir du vän med din stress

06 mar, 2017 
AvFemina
Utbrändhet är en global folksjukdom och snart associeras stress enbart med något som är dåligt för hälsan. Men tänk om vi missar chansen att verkligen blomstra? Hälsopsykologen Kelly McGonigal öppnar med hjälp av de senaste forskningsrönen nya perspektiv.
Annons

Hälsopsykologen Kelly McGonigals tal om How to Make Stress Your Friend (inbäddad i slutet av artikeln) ligger på 20-i-topp-listan hos Ted Talks på nätet med över 11 miljoner lyssnare. Det säger något om hur ämnet engagerar. Och rubriken får väl många att tänka: ”Vad då, det går ju inte att bli vän med stressen, den knäcker mig och jag hinner inte med det jag verkligen vill göra.”

Och visst finns det något klämkäckt i bud­skapet, precis som i titeln på Kellys amerikanska bestseller: The Upside of Stress. Som om det skulle kunna finnas fördelar med att morgon efter morgon kasta sig ur sängen, koppla droppslang till kaffebryggaren och misslyckas med dagsplaneringen från måndag till söndag? Nej, nej, stress gör oss sjuka, punkt slut. Det räcker med att titta på sjukskrivningsstatistiken.

Och ja, det stämmer. På ett sätt. Stress bryter ner och vårt digitala samhälle har bara ökat på mängden sjukskrivningar och utmattningsdiagnoser. Det är nackdelen och den är förstås Kelly McGonigal också medveten om. Men hennes budskap är ändå detta: Stress är inte farligt eller dåligt för oss så länge vi hanterar den på rätt sätt.

Annons

– Jag har insett att jag har varit inne på fel  spår i över tio år. Jag har lärt mina patienter att de ska undvika stress och att för mycket press kan leda till alla möjliga sjukdomar. Men jag har tänkt om, säger hon.

Kelly McGonigal använder sig av ny, klinisk forskning när hon föreläser, och hon hymlar inte om den mörka baksidan av myntet.

– I en åtta år lång studie så visade det sig att risken för att dö på grund av för hög stress ökade med över 40 procent. Det är förstås väldigt nedslående. Men här kommer tvisten: den siffran gällde bara personer som också ansåg att stressen var farlig för deras hälsa. Övriga i studien, som hanterade lika mycket press men som inte kände att den var ett hot mot deras hälsa, löpte allra lägst risk att dö, lika lite som de som inte upplevde någon stress alls.

Slutsatsen är att det som gör oss illa och det vi bryts ner av är vår egen inställning – och inte stressen i sig. Omvälvande, eller hur?

Annons

Den verkliga utmaningen blir därför att sluta se stressen som en fiende. Kan vi klara det kommer vi att må mycket bättre och, som en direkt följd, drabbas mindre av stressrelaterade sjukdomar. När du tänker annorlunda så kommer din kropp också att reagera annorlunda när det är hektiskt.

Vi gör ett experiment i Kelly-anda. Föreställ dig att du utsätts för en rad svåra test. Först ska du hålla tal om dina svagheter inför en dominant och kritisk jury som flinar och gör miner åt allt du säger, för att sedan bli tillsagd att lösa absurda mattetal på tid där handledaren konstant avbryter dig genom att konstatera att du inte klarar uppgifterna och genom att säga saker som: ”Det här var du inte särskilt bra på, eller hur?”

Hade testet varit på riktigt så hade du ­säkert fått hjärtklappning och blivit lite svettig i pannan. Kanske känt dig yr, nästan panikslagen. Signaler som de flesta av oss tolkar som att vi inte pallar trycket och att stressen i testerna gör oss svaga.

Annons

Men vad betyder signalerna egentligen?

– Upplever du hjärtklappningen och svetten som något negativt så påverkas din hälsa negativt, det går att mäta genom att titta på hur dina kärl reagerar – de blir trängre. Men om du före samma test först får informationen att till exempel hjärtklappning är kroppens sätt att ge dig mer syre så att du orkar anstränga dig mer. Då skulle du förmodligen inte må lika dåligt av den, du skulle bättre kunna behålla både självför­troende och fokus, och dina kärl skulle reagera annorlunda. Du får en hälsosammare stress-­reaktion, helt enkelt.

Att bryta det negativa tankemönstret kan vara skillnad mellan liv och död, menar Kelly McGonigal, åtminstone för många 50+ som riskerar att hamna i riskzonen för hjärt-kärlproblem.

– Det du ska träna på att tänka är att din kropp hjälper dig, att den reagerar precis som den ska och ser till så att du har de bästa förutsättningar att klara av utmaningen. Då får du en mycket hälsosammare, fysisk reaktion. Ungefär densamma som vi får när vi är modiga eller känner lycka. Vi är taggade till max, men utan att våra kärl påverkas negativt.

Annons

En av stressens fördelar är att den samarbetar med ”myshormonet” oxytocin, välbefinnandet som strömmar genom vårt system när vi kramar någon annan, till exempel.

– Oxytocin har det skrivits om länge, men det många inte sätter i samband med hormonet är att det får oss att söka kontakt och bli mer ­sociala – och i det stärks vi som människor och får bättre motståndskraft mot stress. Oxytocin gör oss också mottagliga för andra som har det svårt, och triggar oss att känna omtanke och vilja hjälpa.

Man kan faktiskt säga att det är ett livsviktigt och konkret stresshormon, som pumpar genom kroppen som en respons på olika händelser, ­precis som adrenalin, och det får oss att öppna upp oss mot andra och vilja ta emot och ge kärlek och stöd. Det påverkar inte bara hjärnan utan också kroppen, kärlen får det skydd de behöver vid stressiga situationer och hjärtat både skyddas och stärks.

Annons

– Allt detta händer alltså i ditt system när du bryr dig om någon annan eller tar emot tröst. Genom att vara social aktiveras kroppens eget system med motståndskraft just mot stress, det tycker jag är ganska fantastiskt.

Det finns alltså all anledning att inte bära stressbördan ensam, så som många gör. Vi ska tala om för vår omgivning hur vi mår, ta emot den hjälp som finns och ge av vår egen kraft och förmåga till dem som behöver. Aktiva relationer ger oss kraften att flyga ovanför stressen, inte ligga krossade under den.

– Rädslan för stress bör inte hindra oss från nya utmaningar där vi kan få möjlighet till ­utveckling och glädje – ett nytt och kravfyllt jobb kan vara helt rätt väg att gå så länge vi har en sund inställning och ser kroppen som ett stöttande verktyg. Att söka mening är mycket bättre för vår hälsa än att göra allt vi kan för att undvika obehag.

KELLY McGONIGAL

ÅLDER: 39 år.
BOR: I Palo Alto och New York.
GÖR: Psykolog med inriktning på hälsa och mindfulness. Undervisar på Stanford-universitetet i Kalifornien och har skrivit flera böcker (finns bl a på bokus.com).
FAMILJ: Make.
MOTTO: ”Med rätt kunskap och inställning kan vi flyga ovanför stressen, inte ligga krossade under den.”

Annons

Här kan du se Kelly McGonigals hyllade Ted Talk-föreläsning:

AV KATARINA DANIELSSON

Artikeln publicerades i Femina nr 02/2017 och är en del av Feminas nya reportageserie ”Kvinnor som förändrar världen”. Här kan du läsa fler artiklar ur serien.

 

 

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Femina nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler
Annons