Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Korta promenader får dig att sova bättre – så få steg räcker!

12 nov, 2019 
AvFemina
steg för bättre sömn
Ut och gå så får du bättre sömn. Så lite behöver du promenera för att du ska sova som en bebis.
Annons

Att gå en promenad ökar chanserna att få en god natts sömn. Det visar en studie som publicerades nyligen i Sleep Health.

Till skillnad från tidigare studier, som kollat hur träning påverkar sömnen, har den här undersökt om vanlig vardagsrörelse kan ha positiv effekt om man sover dåligt.

Och svaret är ett rungande ja!

Faktum är att det räcker att gå 3 000 steg om dagen, vilket är samma sak som ungefär 2 kilometer, för att märka skillnad. Längre än så behövde inte deltagarna i studien gå för att känna sig mer utvilade dagen därpå. Det handlar alltså inte om superträning, utan om vanlig hederlig vardagsmotion.

Ju fler steg desto bättre sömn

Tidigare studier av sambandet mellan träning och bättre sömn har koncentrerat sig på hårdträning. Och resultaten av de studierna har varit motstridiga. Träning är bra för sömnkvalitén, men riktig tuff träning kan faktiskt störa sömnen. Det finns även tecken på att det inte är bra att träna för sent på dagen, om man vill sova gott.

Annons

Så det är alltså den gamla devisen ”lagom är bäst” som gäller när det handlar om rörelse och god sömn.

Att komma upp i 3000 steg om dagen är dessutom superlätt. Om du inte tar bilen från dörr till dörr, får du förmodligen en stor del av stegen bara av att ta dig till och från jobbet.

Men här är ändå några tips på andra genvägar för att komma upp i 3 000 steg, eller mer, om dagen. För det är inte helt förvånande så, att även om det räcker att gå 3 000 steg, så är det bättre att promenera längre. För studien visade också: ju fler steg, desto bättre sömn.

5 sätt att komma upp i 3 000 steg om dagen:

  1. Ta en lunchpromenad
  2. Gå av en station tidigare på väg till eller från jobbet
  3. Låtsas du har en hund och gå en sväng på kvällen – eller ta en lite längre sväng med hunden om du har en vovve
  4. Gå till affären istället för att ta bilen
  5. Ta trapporna istället för att ta hissen

Läs mer:

Foto: Shutterstock/TT

Annons