camilla läckberg hedda care kritik

När Camilla Läckberg avslöjade att hon tillsammans med PR-kvinnan Christina Saliba och läkaren Sara Löfgren skulle öppna en vårdmottagning med fokus på kvinnor och kvinnors sjukdomar möttes det av idel hejarop – nästan. Några var skeptiska till att mottagningen inte skulle vara landstingsansluten och att det brukar innebära dyra patientavgifter. På kommentarerna gick i alla fall att utläsa att det här var en satsning som behövdes.

Men nu när vårdmottagningen på Östermalm i Stockholm ska ta emot sina första patienter står det klart att den som vill få vård på Camilla Läckbergs mottagning Hedda Care får vara beredd att betala för sig – och det rejält.

Hedda Care tar 2 500 kronor för ett läkarbesök

Om du till exempel vill ha en förnyelse på ett recept så får du betala 500 kronor och om du vill träffa en läkare kostar det från 1 000 till 2 500 kronor. Ett besök till barnläkaren kostar mellan 1 650 och 2 490 kronor.  Och när man läser kommentarerna på Hedda Cares Instagramkonto nu är det inte lika glada tongångar.

”Är du stenrik och kvinna, välkommen. Har du en vanlig arbetarlön eller är ensamstående utan ett miljonbelopp i underhåll från din stenrike fd make, vänligen ställ dig i den allmänna vårdkön. Ni prioriterar inte kvinnor, ni prioriterar pengar och profit.”

”Vilka kvinnor riktar ni vården till? Inte vanliga arbetande kvinnor med dem priserna ni har 1 000–2 500 kr för ett läkarbesök? Vinstsyfte verkar vara anledningen tyvärr.”

Företrädare för Hedda Care har svarat på en del av kritiken:

”Vi är ödmjukt medvetna om att det är mycket pengar. Samtidigt ser vi många kvinnor som kommer till oss som har olika plånböcker. Som tappat hoppet kring den vård de får idag. De väljer att investera i sin egna hälsa.”

Svaren har dock mest mötts med ytterligare kritik gällande att alla faktiskt inte har råd att prioritera sin hälsa på det sättet utan att Hedda Care är naiva i sin syn på hur mycket pengar folk har.

Namnet Hedda Care kritiseras

Även namnvalet Hedda Care kritiseras. Namnet Hedda valdes för att hylla Hedda Andersson, en av de första kvinnliga läkarna i Sverige, som startade en mottagning för kvinnor och barn och var engagerad i Föreningen för sjukvård i fattiga hem. Detta tycker flera går stick i stäv med hur Hedda Care fungerar.

”Varför valde ni att döpa ert företag efter Hedda Andersson, som var engagerad i föreningen för sjukvård i fattiga familjer… Med ert ”koncept” och prislista så måste det vara för att provocera? Inga fattiga familjer kommer ha råd att vända sig till er.”

Deckardrottningens vårdsatsning möts också av kritik i flera tidningar. På Aftonbladets ledarsida skriver Lotta Ilona Häyrynen att Hedda Care gör samhället sjukare genom att de rika köper sig före i vårdkön:

”Genom att betala för sig vill rika personer bygga sina egna inrättningar där den utan pengar helt enkelt inte kan ställa sig i kön över huvud taget. Samtidigt läcker privata mottagningar och appläkare, som främst marknadsför sig mot välbemedlade och friskare patienter, resurser ur det gemensamma sjukvårdssystemet från fattiga och sjukare.

Därför är det ett hån när Läckberg på sin Instagram skriver att de som kan betala tusentals kronor för läkarbesök hos Hedda Care hör till de ‘sämst prioriterade i vården idag’. Testa då att vara kroniker, ensamstående och småbarnsmorsa eller fattigpensionär i vårdkön. Testa att få dina sjuka ungar till en vårdinrättning i Norrlands inland.”, skriver hon.

Camilla Läckbergs svar på kritiken

När kritiken hade kommit in i cirka ett dygn svarade Camilla Läckberg själv på kritiken på sitt Instagram-konto. Hon skriver bland annat att hon önskar att alla kvinnor kunde få ha möjligen att komma till Hedda Care men att hon förstår att det inte ser ut så. Hon skriver också att hon är stolt över den vård Hedda Care erbjuder, som till exempel klimakterieutredningar som inte går att få inom Stockholms läns landsting.

Läs hela inlägget här:

Foto: TT

 

Läs mer: 

Camilla Läckberg om viktspökena: ”Förbannad över makten kilona har”

Lyckoviken — allt om Camilla Läckbergs nya såpopera