5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv
1:20

Efter reklamen: 5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv

(1:20)

Slå på ljud

Att vi måste få i oss alla slags grönsaker är något de flesta av oss har fått höra sedan barnsben, men enligt en läkare finns det bara en grönsak vi behöver få i oss för att förbättra vår hälsa – broccoli!

Läkaren Rangan Chatterjee, författare till boken ”The Four Pillar Plan” och som regelbundet brukar medverka i BBC-serien ”Doctor in the House”, menar att anledningen till att broccolin är så nyttig för oss är för att den ger oss bättre maghälsa och därmed också bättre immunförsvar.

– Broccoli räddar liv. Den gör en massa bra saker. När den går igenom tunntarmen hjälper den att balansera ditt immunsystem. Jag tycker att grönsaker är ganska fantastiska och när du börjar undersöka vad de gör när de går igenom immunsystemet är det egentligen ganska fantastiskt, skriver han i en artikel i Dailymail.

Läs även: 12 nyttiga och enkla recept

Att ha en bra maghälsa är inte bara bra för vår hälsa överlag – forskning pekar även på att det kan stärka vår mentala hälsa. Forskning från Harvard University visar till exempel att en dålig mag- och tarmhälsa kan leda till depression, ångest och stress. Det på grund av att magen och hjärnan anses vara nära sammankopplade. Genom att äta broccoli kan du med andra ord inte bara få en bättre maghälsa – utan bättre psykisk hälsa.

Dessutom ska broccoli vara bra för våra hjärtan och ögon och dessutom kunna förhindra cancer och minska kolesterolet, enligt flera studier.

För att maxa näringsupptaget är det bäst att ångkoka, koka eller att äta rå broccoli istället för att steka den.

Läs även:

10 nyttiga livsmedel du bör äta mer av

8 sunda matlådor som inte är sallad

Så håller du dig mätt hela dagen – bästa tipsen för nyttig frukost, lunch och middag

Källor: Independent.com, DailyMail.com 
Foto: IBL

Mest läst