Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Läkemedelsverket varnar: Ungdomar blir förgiftade av muskotnöt

23 apr, 2020 
AvFemina
nutmeg challenge muskotnöt förgiftning
En viral utmaning uppmanar ungdomar att äta muskotnöt i pulverform – något som lett till flera fall av förgiftning.
Annons

Under april månad har Giftinformationscentralen sett en ökning av antalet överdoseringsfall med muskot. Det är i första hand tonåringar som använder muskoten i berusningssyfte.

– Vi ser en markant ökad trend av samtal om att unga tonåringar har ätit muskotnöt i berusningssyfte och därför måste vi gå ut med en varning, säger Christin Edmark som är överläkare på Giftinformationscentralen till SVT.

Bakgrunden är en utmaning på appen Tiktok, den så kallade ”nutmeg challenge”, som uppmanar till att man ska äta muskotnöt i pulverform.

Ungdomar använder muskot för att bli berusade

Användandet av muskonöten i det här syftet kan ge svåra biverkningar – därför går nu Läkemedelsverket ut med en varning. De uppger att muskot i större doser kan ge berusningssymtom och hallucinationer, men också kramper, hjärtrusningar och andra allvarliga symtom. Det är nu detta man sett i flera fall den senaste tiden.

– I sociala medier sprids just nu information om användning av muskotnöt i berusnings- och drogsyfte, den så kallade ”nutmeg challenge”. Sådan användning kan leda till svåra sjukdomstillstånd, säger Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen till Läkemedelsverket.

Annons

Muskotnöt innehåller myristicin som i stora mängder är giftigt och hallucinatoriskt.

–  Vad som är farligt är att det kan ta upp till åtta timmar för att myristicin att få effekt. Då kanske man är otålig och tar ännu mer och sen går man hem och är ensam när effekten kommer, säger Christin Edmark.

Muskot kan ge svåra biverkningar

Så här skriver Giftinformationscentralen om den senaste tidens händelser:

”Efter att ‘the nutmeg challenge’ har blivit en viral företeelse kan vi på Giftinformationscentralen se en ökning i antalet frågor om muskotnöt, både från sjukvård och allmänhet. Vanligast är att en eller flera yngre personer intagit muskotnöt i berusningssyfte, men drabbats av ett flertal andra otrevliga symtom. Vi vill därför bestämt avråda från denna utmaning, dels på grund av de obehagliga symtom som kan uppstå och dels för att sjukvården är hårt belastad redan som det är i rådande situation. Utöver berusning och hallucinationer kan man drabbas av hjärtklappning, illamående, medvetandepåverkan och ibland även kramper vilket kan innebära att man måste vårdas på sjukhus.”

Som krydda, när den används i mycket små mängder, är dock muskoten ofarlig.

Anna Sundesten

Foto: TT

Annons