Finns det något härligare än att gå klädd i sin älsklings mjuka tröja? Doften och materialet gör klädesplagget till den perfekta mysmunderingen. Men det finns ett problem – att du titt som tätt rotar runt i din partners garderob uppskattas inte alltid av din andra hälft.

Känner du igen dig? Då kan vi meddela att det numera finns studier som bevisar fördelarna med att låna sin partners lite för stora t-shirts och mysiga huvtröjor. Med andra ord ett perfekt argument att ta upp när missnöje visas.

Testpersonerna blev tilldelade varsin tröja

Det är forskare på University of British Columbia som har undersökt om det finns några hälsofördelar med att gå runt i sin partners kläder – och som till vår stora glädje kommit fram till att det finns det.

I studien deltog omkring 100 kvinnor tillsammans med sina respektive. Slumpmässigt blev kvinnorna tilldelade varsin tröja som de sen fick i uppgift att lukta på. Klädesplagget hade antingen burits av ens partner, en främling eller ingen alls – och självklart fick testpersonerna inte veta vilken av tröjorna de fick i sin hand. Efter lukttestet genomgick deltagarna ett stressprov som bland annat innefattade en fejkad jobbintervju och en mätning av stresshormonet kortisol i kroppen.

Doften gör oss glada och harmoniska

När studiens författare sammanställde resultatet av undersökningen gick det att se tydliga samband mellan mående och doft. De personer som tilldelats sin partners tröja var nämligen mindre stressade än de som fått dofta på någon av de andra tröjorna. Dessutom kunde forskarna se att de som fått känna doften av sin respektive både var mer glada och harmoniska.

Så nästa gång din älskling klagar över att du lånat hens skjorta igen är det bara att hänvisa till vetenskapen!

Foto: IBL

Läs mer:

Den här egenskapen hos din partner kan förlänga ditt liv

Därför är attraktiva människor sämre på relationer

4 saker du inte ska säga till din partner när ni har bråkat