lax

Det är omega 3-fettsyror i olika former som visat sig motverka fruktosets negativa effekter på hjärnan. I en ny studie fann forskarna att de hundratals förändrade generna i hjärnan, som är skadade av fruktos, kan leda till sjukdomar som diabetes, hjärt– och kärlsjukdomar och Alzheimers. Vad de också fann var att kost som är rik på omega 3 eller dokosahexaensyra (DHA) kan vända på de negativa effekterna som fruktos medför.

DHA förekommer naturligt i hjärncellerna men inte i tillräckligt stor mängd för att bekämpa sjukdomar. Men man kan tillföra det – via vild lax, linfrön, chiafrön och valnötter.

– DHA påverkar inte bara en eller två gener, det förändrar tillbaka hela genmönstret till det normala, vilket är anmärkningsvärt, säger Xia Yang, biträdande professor i integrativ biologi och fysiologi på UCLA och en av författarna bakom studien.

Vägen till slutsatserna har gått via experiment där forskarna utbildat råttor i att hitta ut ur en labyrint. Därefter har de delat in dem i tre grupper. Ena gruppen med råttor drack vatten med fruktos motsvarande vad en människa får i sig om hen dricker en liter läsk om dagen, den andra gruppen drack också fruktosvatten men fick även äta en kost rik på DHA och den tredje gruppen drack vanligt vatten och fick ingen tillförsel av DHA.

Resultatet? Gruppen som fick fruktosvatten hade nedsatt minne och högre blodsocker, insulinnivåer och triglycerider (precis som i människor är alla tre kopplade till fetma och diabetes). Råttorna som druckit vatten med DHA hittade ut ur labyrinten lika snabbt som råttorna som drack vanligt vatten, vilket alltså tyder på att DHA eliminerar fruktosets skadliga effekter.

I slutet av rapportern avråder forskarna från efterrätter och läsk i allmänhet och rekommenderar oss att äta mindre socker, vilket inte direkt är någon ny uppmaning. Men om du bestämmer dig för att äta mängder av godsaker till helgen – se i alla fall till att du då äter lax till middag!


Av: Lisa Arnell, från Elle.se

Foto Shutterstock

Mer läsning

Femina