I den sista säsongen av Girls fick vi följa en gravid Hannah, men fiktionen kommer aldrig att bli verklighet för skådespelaren och regissören Lena Dunham, 31. I en öppenhjärtig text på Vogue.com berättar hon om sitt beslut att låta operera bort sin livmoder:

”Jag vet det lika intensivt som jag vet att jag vill ha en bebis: att något är fel på min livmoder. Jag känner det, djupt specifikt men ändå obekräftat, trots så många prover och medicinsk dialog. Jag känner att livmodern jag har fått är defekt.”

Beslutet kom efter att hon kämpat med endometrios i tio år. I sin text beskriver hon hur smärtorna tilltog ytterligare i augusti förra året och att hon i flera månaders tid försökte handskas med smärtan genom att prova flertalet smärtbehandlingar, massage och akupunktur. Till slut bad hon sin läkare om att få genomgå en hysterektomi, en operation för att ta bort livmodern.

”Jag skriver in mig på sjukhuset och meddelar att jag inte lämnar förrän de får slut på smärtan eller tar bort min livmoder”, skriver hon.

Efter operationen fick hon sina misstankar bekräftade. Förutom endometrios hade hon flera andra problem i livmodern, bland annat retrograd-menstruation som ledde till att hennes mensblod hamnade i magen.

Lena Dunham berättar vidare att hon fysiskt läker väl, men att det psykiska är svårare, eftersom all kraft gick åt att få sin smärta erkänd och att hon då varken hade tid att känna sorg eller rädsla inför valet hon var tvungen att ta.

Hon beskriver även hur hon handskas med insikten att hon aldrig kommer kunna vara gravid och att hon inte släppt tanken på att bli en mamma en dag, oavsett om det blir biologiska barn med hennes ägg eller en adoption.

”Men jag ville ha den där magen. Jag ville veta hur nio månader av fullständig samhörighet känns. Jag var menad för jobbet, men jag klarade inte av arbetsintervjun. Och det är okej, det är det faktiskt.”

Läs hela Lena Dunhams text på Vogue.com här.

Läs även:

14 fantastiska böcker av och om kvinnor

7 symtom på endometrios som du inte ska ignorera

Pia Nilsson om barnlösheten: ”Ett trauma”

Foto: IBL
Artikeln publicerades först på ELLE.

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: