Lill Lindfors

Artisten Lill Lindfors är beroende av att kroppen fungerar eftersom den är hennes instrument. Därför är hon också extra uppmärksam när något inte verkar stå rätt till.

Men för ungefär tio år sedan var det något som inte stod rätt till. Hon fick hjärtklappningar och det kändes som att hjärtat hoppade, berättar hon för Expressen.

Hon gick till läkaren för att reda ut vad det rörde sig om. Efter ett blodprov fick hon diagnosen hypertyreos. Hypertyreos innebär att ämnesomsättningen ökar och kroppen går på högvarv.

Efter diagnosen fick Lill Lindfors radioaktivt jod för att slå ut delar av sköldkörteln. Hon tar även läkemedlet Levaxin, som är ett konstgjort sköldkörtelhormon, dagligen för att hålla sjukdomen i schakt.

Hon är glad att sjukdomen upptäcktes i ett tidigt skede.

– Det var inte så att jag hade problem med ögonen, darrningar eller struma. Det gick inte så långt.

Lill Lindfors hälsoknep

Nu går hon på hälsoundersökning varje år och tar sköldkörtelprover. Enligt Lill Lindfors ser alla värden bra ut och hon mår bra.

Hon vill också uppmana kvinnor att vara uppmärksamma på symptom som kan vara tecken på sjukdom.

– Jag tycker att man ska vara observant på om man blir andfådd, får bröstsmärta eller tryck över bröstet. Över huvud taget tycker jag att man ska vara observant på alla symtom som är nya, säger hon till Expressen.

Lill Lindfors i samband med presskonferens för

Lill Lindfors. Bild: IBL Bildbyrå

Hennes egna hälsoknep är att sova ordentligt och se till att få i sig tillräckligt med vatten. Hon gillar också att promenera.

– Jag ser också till att ha dagar då jag inte dricker vin. Rosévin är ju läckert och läskande, det är lätt att man dricker för mycket, säger Lill Lindfors.

Symtom på hypertyreos

Hypertyreos kan skilja sig åt väldigt mycket. Besvären kan komma smygande och vissa tror felaktigt att det handlar om stress, hög arbetsbelastning eller vanlig trötthet.

Här är några vanliga symptom:

  • Svettningar och värmekänsla.
  • Trötthet och dålig sömn.
  • Menstruationsrubbningar.
  • Hjärtklappning, ökad puls, darrningar.
  • Aptitlöshet, lös mage, viktnedgång.
  • Nervositet, oro och lätt för att gråta.
  • Irritation och ilska.
  • Muskelsvaghet.

Källa: 1177

Läs även:

Ingen sexlust? Här är 7 vanliga anledningar

4 sjukdomar som liknar depression – men inte är det

[socializer-facebooklikeshare]

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: