citron-i-vatten

1. Glåmig i ansiktet? C-vitamin behövs för att bilda kollagen i hudens bindväv så se över vilken sorts grönsaker och frukt du får i dig. Går du förbi en svartvinbärsbuske i sensommaren så tveka inte…

2. Vill du hålla vikten eller försöker tappa några kilo så välj citrus­frukter före äpple och banan ur fruktskålen. C-vitamin bistår nämligen levern och njurarna i arbetet med att omvandla kroppsfett till energi; det vill säga ger dig en bra fettförbränning.

3. Röker du kan du inte tillgodogöra dig vitamin C lika bra, och behöver satsa på en betydligt högre dos än den dagliga rekommendationen på 75 milligram (Livsmedelsverket). Typ 3 apelsiner i stället för en.

4. Nypon, chili och paprika är sanna C-vitaminbomber och vinner över till exempel apelsin, kiwi och citron. Potatisen (tro det eller ej) är inte så dum den heller.

5. Tycker du om att brusa varje dag, kanske av gammal vana eller för att det smakar gott? Tänk då på att en vanlig brustablett innehåller kring 1000 mg, alltså betydligt mer än dagsbehovet, på 75 mg. Vem behöver den typen av överskott? Visserligen är vitamin C vattenlösligt och det kroppen inte kan lagra åker ut med urinen. Men vad pysslar det med i kroppen tills vi blir kissnödiga?

6. Ska du spara en sallad eller fruktsallad så ställ den mörkt och svalt, helst övertäckt med plastfolie. Då bevaras det känsliga C-vitaminet bättre.

7. C-vitamin underlättar järnupptaget, så ta gärna en kiwi efter leverpastejmackan. Eller byt ut gurkskivorna mot paprika.

8. Du märker förmodligen snabbt av om du får i dig för lite, brist på C gör oss trötta och lättirriterade.

9. Boosta dig vid tecken på förkylning? Tyvärr är det ju inte bevisat, detta hårt arbetande belägg att C-vitamin förhindrar infektioner. Möjligtvis kan ett extra intag förkorta sjukdomsförloppet, men i så fall marginellt. (Frågar du i hälsokostaffären blir förstås svaret ett helt annat.)

HÄLSA I GLAS:

Sommarlättja!

1 liter jordgubbar

6 dl färskpressad apelsin

1 liten bit riven ingefära

1 knippa citronmeliss

Mixa allt med krossad is och häll upp på kanna eller glas.

Svartvinbärslyx!

2 dl svarta vinbär

1 kg vattenmelon

1 dl mynta

2 blad stevia, naturligt sötningsmedel (finns i kruka hos väl­sorterade kryddbutiker)

Mixa med krossad is, häll upp.

Recept: Sofia & David på Grand Hôtel i Mölle. Båda recepten räcker till cirka 10 personer.

Först publicerat i Femina nummer 8 2012. Av KATARINA DANIELSSON. Foto COLOURBOX.

MISSA INTE ATT LÄSA:
Genom att pressa citron i vatten kan du få ordning på kroppens pH-balans och må bättre.