Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Linda blev utmattad: "Som att vara bakfull i flera månader"

02 sep, 2019 
AvMikaela Alex
De stressrelaterade sjukskrivningarna ökar lavinartat – och framförallt bland unga kvinnor. Linda Henriksson upplevde trots detta en okunskap i vården och hos Försäkringskassan när hon blev utmattad. Det blev startskottet till boken "Stressfrid".
Annons

Linda Henriksson och hennes make Martin fick två söner rätt tätt efter varandra. En stor lycka, men med föräldraskapet kommer också en ny period av livet – som ofta kantas av oro, vakande, sömnbrist och krav från omgivningen.

Samtidigt skedde flera stora förändringar i familjens omgivning.

– Vi hade många flyttar, totalrenovering av lägenhet, båda barnen var hemma. Samtidigt separerade mina föräldrar och båda behövde mig. Och min syster separerade också, berättar Linda Henriksson i SVT:s Uppdrag Granskning, serien ”Sjukt stressad”, där hon är en av fyra unga utmattade kvinnor som följs.

Hon fick svårt att släppa tankarna på allt som pågick. Martin berättar att när barnen hade lagt sig hade hon svårt att slappna av, svårt att sova. Det var så det började.

– Jag trodde aldrig att det var möjligt att bli så här sjuk av att köra på för hårt. Jag tänkte att tröttheten skulle försvinna när allt lugnat ner sig och vi kommit till ro i huset som vi hade köpt. Men jag förstod redan då att det måste vara något fel på mig. Man kan inte vara så trött, berättar Linda för MåBra.

Annons

Innan hade hon tänkt att tröttheten berodde på att hon var småbarnsförälder och att hon därför också hade svårigheter med bland annat koncentration och minne.

Fick nej till sjukpenning

Den första läkaren hon träffade sa också vad hon tänkte – att det är normalt för småbarnsföräldrar att vara trötta. Det tog ett halvår för Linda att få diagnosen utmattningssyndrom från det att hon först sökte hjälp, och ytterligare åtta månader innan Försäkringskassan gick med på att ge henne sjukpenning under sin sjukskrivning. Något som förstås blev ännu ett stressmoment för henne.

– Jag har fått kämpa väldigt hårt för att få hjälp. Skalan visar att jag har väldigt hög ”burn out”, men det finns de som är ännu sjukare. Jag förstår att man måste ta dem först. Men det är ju ett problem om man är så sjuk som jag har varit och ändå inte kan få hjälp, säger hon i programmet.

Idag är Linda Henriksson aktuell med sin första bok ”Stressfrid – så blir du frisk från utmattningssyndrom”, där hon dels delar med sig av sina personliga upplevelser, dels har pratat med experter och forskare inom sömn, kost, fysisk aktivitet, stress och sjukförsäkring.

Linda Henriksson från
Linda Henriksson visar upp mäklarkläderna hon inte behövt ha på sig på över ett år. Hon längtar till hon får använda dem igen. Foto: SVT Play

– Att skriva boken blev en viktig del i min rehabilitering. Dels lärde jag mig hur jag skulle lyckas med sömnen, men jag fick också en förståelse för hur sjukdomen fungerar genom att intervjua exempelvis stressforskare och utmattningsexperter.

Annons

Hon lärde sig bland annat att det ofta för personer med utmattningssyndrom handlar om att bromsa, snarare än att uppmuntras till aktiviteter. Och att det gäller att alltid lyssna på sin kropp. Hon fick också en förståelse för varför hon blev sjuk genom att intervjua Maarit Johnsson som forskat i självkänsla, och Lennart Hallsten som forskat om prestationsbaserad självkänsla.

Mätte sitt värde i prestationer

– När jag förstod att jag hade en prestationsbaserad självkänsla så föll pusselbitarna på plats. Då jag ser mitt egna värde i mina prestationer så lyssnar jag inte på kroppens signaler om att bromsa.

Det är vanligt med en prestationsbaserad självkänsla hos personer som drabbats av utmattningssyndrom.

– Efter kunskapen jag fick av experterna förstod jag att det var extra viktigt att tänka på det när jag ska börja arbeta igen. Jag vill vara duktig och visa att jag är en tillgång för bolaget, men behöver också vara klok och förstå att det inte är rimligt att ha vanliga arbetsuppgifter till en början. Så nu när jag börjar arbeta är det viktigare att jag är smart än duktig, så att jag inte ska riskera att bli sjuk igen.

Annons

Varför ville du göra den här boken?

– Då kunskapen var bristande när jag sökte hjälp från vården bestämde jag mig ganska tidigt för att skriva en bok som jag själv hade önskat läsa. Jag ville göra den saklig och konkret. Sömnen är till exempel väldigt viktig för vår återhämtning och något många har problem med när man är sjuk på grund av stress. Jag intervjuade därför en av landets främsta forskare för att få svar på hur jag skulle lyckas med sömnen och då framförallt djupsömnen som är den mest reparerande.

Idén till boken kom då Linda gick i många månader utan sjukpenning.

– När jag var på botten, när en dusch kändes som att bestiga Mount Everest, då nekade Försäkringskassan mig rätten till sjukpenning. Jag klarade då inte ens att ta hand om mig själv. Min man fick förbereda mat som jag kunde äta. Detta nekande tog väldigt hårt på mig. Jag hade aldrig tidigare varit sjukskriven och kunde inte förstå varför de nekade mig. Jag kom då i kontakt med en sjukförsäkringsexpert och jag bestämde mig där och då att den dagen jag mår lite bättre ska jag hjälpa andra i denna sits. För vad gör tex ensamstående mammor som får ett nej från Försäkringskassan? Så ska det inte vara, säger hon.

Annons

För att sprida kunskapen hon fick startade Linda också sitt Instragramkonto Stressfrid där hon delar med sig av det hon lärt sig, men även sina egna tankar och funderingar.

Hur mår du idag och hur ser planerna ut framåt? 

– Jag mår bättre idag även om jag fortfarande har lång väg kvar. Nästa vecka kommer jag börja arbeta som fastighetsmäklare igen, vilket jag verkligen ser fram emot.

Linda är väldigt noggrann med att alltid planera in återhämtning. Om hon exempelvis gör en aktivitet på lördagen så behöver söndagen vara en lugn dag hemma. Hon planerar oftast aktiviteter spontant då det är omöjligt att i förväg veta hur kommande dagar ser ut. Vissa dagar har hon bra energi och ibland orkar hon inte lämna hemmet.

– Ibland beror dagarna där man mindre energi på att man tagit ut sig för mycket, men ibland har man bara dagar med sämre energi utan egentlig orsak. Så ser vår rehabiliteringskurva ut. Det kan därför vara svårt för omgivningen att förstår hur sjuk man faktiskt är då man såklart väljer att ses de dagar man har energi.

Linda Henriksson från
Att prata om hur hon inte kunde ta hand om sina barn under utmattningen tog hårt på Linda i programmet. Foto: SVT Play

Vad önskar du att friska människor visste om utmattning?

– Innan jag själv blev sjuk så förstod jag inte det jobbiga att vara trött. Är du trött? Jamen sov lite då. Att vara trött kan ju nästan kännas lite skönt när man känner det innan läggdags. Men detta är en helt annan typ av trötthet. Jag brukar förklara det som att vara riktigt bakfull, minus illamåendet. Man är yr, känner helt slutkörd, som att man måste krypa sig fram genom dagen och känner sig lite borta. Och alla orkar väl känna sig bakfulla någon dag, men att vara det dagligen, vecka efter vecka, månad efter månad tar på psyket. Man vill och hoppas bara på att få en dag med lite mer energi.

Annons

Bara att umgås med vänner eller ens prata i telefon kan kännas överväldigande i början av utmattningen, berättar Linda.

– Jag umgås oftast med vänner över en promenad. Att vistas på ett fik eller i någon annan miljö med mycket stimulans och intryck ”kostar” alldeles för mycket energi som jag i dagsläget inte har råd med för att inte riskera att bli sämre.

Varför blir just unga kvinnor stressade idag, tror du?

– Jag tror dels att många kvinnor har behov att vara duktiga och därför kör på. Jag tror också det kan finnas ett samband med att man varit med om tuffa situationer i livet och att man därför har stor tilltro på sin egna förmåga. Man har tidigare löst tuffa situationer och tänker att detta löser jag också. Man ignorerar därför kroppens skrik om att bromsa. Det är oftast högpresterande och ambitiösa människor som drabbas.

Linda Henriksson från
”En dusch kändes som att bestiga Mount Everest”, beskriver Linda botten av utmattningen. Foto: SVT Play

Utmattning och depression är inte samma

I SVT:s ”Sjukt stressad” finns även extramaterial där överläkaren Kristina Glise beskriver en bild av utmattning som Linda känner igen sig i.

Annons

– Många vi ser med utmaning är välutbildade människor, unga människor, som aldrig tidigare varit sjuka. Många har drag av perfektionism. Man är duktig på att göra saker ordentligt och bra. Många vill också vara riktigt duktiga patienter, säger Kristina Glise i programmet.

Hon berättar också att symptomen kan gå upp och ner, vilket kan vara väldigt frustrerande både för den sjuke och för vården.

– Det finns ingen evidensbaserad behandling som visat sig vara bättre än någon annan mot utmattning – mer än åtgärder på arbetsplatsen. En arbetsgivare som hjälper till med anpassning. Annat påverkar inte sjukskrivningstiden, förklarar hon.

Kristina berättar anser också att behandlingsmetoderna idag måste utvecklas. Många utmattade får idag behandling som utifrån en depression, men utmattning är en alldeles egen diagnos som behöver särskilda åtgärder.

Omslag Stressfrid av Linda Henriksson.
Boken Stressfrid.

Linda Henrikssons bok ”Stressfrid – så blir du frisk från utmattningssyndrom” släpps den 25:e september, men du kan redan nu förhandsköpa den på Stressfrid.se.

Foto: Privat, Svt

 

Läs mer:

Annons