Charlotte Karlsson är en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga löpare. På meritlistan står bland annat seger i Stockholm Marathon och Lidingöloppet. Charlotte brinner för att inspirera till en aktiv livsstil och har en tro på att alla kan lära sig älska löpning. Och efter att ha läst de här peppande skälen blir nog de flesta sugna på att ge sig ut en runda – eller hur?

1. Löpning ger dig chans till egentid och reflektion

Löpning är en möjlighet till tid med bara dig själv och dina tankar – lite som meditation. Du ökar din självmedvetenhet och lär dig massor om dig själv. Spring helst utan musik för att låta tankarna flöda, tipsar Charlotte.

2. Gör löpningen social

Vill du istället ha sällskap i spåret? Boka en löpdejt med en vän eller gå med i en löpargrupp. 

Springer ni inte lika fort? Det går utmärkt att löpa tillsammans ändå. Ta en lugn, lite längre tur tillsammans, lugna pass är nog så viktiga för att utvecklas som löpare. Spring i prattempo, du ska känna att du hade kunnat fortsätta en stund till när du är klar.

Eller spring intervaller tillsammans och möts i vilan. Ett bra sätt är att springa en bestämd tid, och sedan vända tillbaka till utgångspunkten. Ni hinner olika långt, men får lika bra träning och är tillbaka på startplatsen samtidigt. Spring en, två eller tre minuter och vänd när klockan piper. Pusha dig själv att hinna tillbaka på samma tid fast du är lite trött.

3. Upptäck nya platser

Charlotte tipsar om att använda löpning som sightseeing när du kommer till ett nytt ställe eller ska upptäcka en ny stad. Du kommer definitivt att uppleva mer av platsen än vad du hade gjort från en turistbuss.

4. Det är enkelt och tidseffektivt

Det enda som behövs är ett par skor, det är bara att ge sig ut genom dörren. Du kan dessutom slå två flugor i en smäll och använda löpningen som transportmedel.

5. Hälsoeffekterna

Du utmanar din kondition, uthållighet och styrka – och blir snabbare. Du blir också klarare i huvudet, blir mer energifylld och håller dig frisk. Dessutom är det ett sätt att öka självförtroendet. Genom att pressa sina gränser, sätta upp mål och överträffa sina förväntningar känner man sig starkare som människa. Det gör att man mår bättre.

Lycka till med löpningen!

Kolla in Charlotte Karlssons tips nedan:

Löpcoachens 5 bästa skäl för att börja springa
Slå på ljud

Video: Katarina Mattsson, Hamon Moravejzadeh

Läs mer:

5 löppass på 30 minuter för dig som inte gillar att springa

31 superbra saker som händer i kroppen när du springer

Bucket list: 9 lopp för dig som gillar löpning, vin och resor

De bästa tipsen när du ska köpa nya löparskor

Martina Haags bästa löpartips ”Spring så sakta att du kan sms:a samtidigt”

Mest läst