tappa doftsinnet corona

Det har kommit flera indikationer på att försämrat luktsinne kan vara ett tidigt tecken på covid-19. Nu ska forskare i 90 länder gemensamt försöka ta reda på hur det ligger till.

En av dessa är Johan Lundström, docent vid Karolinska Institutet, som besökte Nyhetsmorgon i veckan för att berätta mer om fenomenet och om studien.

– Det finns ett antal rapporter och självskattningar, där folk åtminstone själva upplever att de tappar luktsinnet. Och det här har visat sig vara ett av de vanligaste symtomen på covid-19, säger han.

Och, som han menar är det viktigaste: Det tycks vara ett av de tidigaste symtomen.

– Det kommer ungefär 24 till 72 timmar innan, i många fall. Det intressanta är att det kommer plötsligt, och man har ingen riktig förklaring till det, säger Johan Lundström vidare.

Tappar luktsinnet vid covid-19

Vid vanliga förkylningar, eller vid en influensa, blir många täppta i näsan, det blir totalstopp, och därför kan det vara svårare att känna lukter.

– Men i det här fallet tycker man att man har ett normalt luftflöde och man förstår inte varför man tappar luktsinnet.

En annan intressant faktor är att de flesta på grund av detta inte upplever att de tappar luktsinnet, utan att de istället tappar smaksinnet. All lukt försvinner, vilket gör att man upplever att maten inte smakar något.

– På något sätt blir luktnerven störd mellan luktreceptorn och hjärnan, och man vet inte exakt hur, men det undersöker vi nu, förklarar Johan Lundström.

Stanna hemma i två dagar

Har du tappat luktsinnet och inte har någon annan förklaring, så bör du vara uppmärksam, menar han.

– Då kanske du bör stanna hemma i en eller två dagar.

Men att man tappar luktsinnet måste inte innebära att du har covid-19, liksom alla med covid-19 inte kommer att uppleva förlorat luktsinne.

– Det man har sett i kliniska studier är att omkring 50 procent av de som testats positiva för covid-19 har tappat luktsinnet, säger Johan Lundström.

Eftersom förlorat luktsinne inte räknas till ett av de officiella symtomen man bör hålla sig hemma med har man nu skapat en hemsida där man kan testa sitt luktsinne: Lukttest.se

Där kan man under ett visst antal dagar följa hur ens luktsinne förhåller sig till den allmänna populationen. Du kan följa din ”luktkurva” och snabbt upptäcka avvikelser. Visar det sig där att man har en nedsatt förmåga av sitt luktsinne, det är då man ska se upp.

– Ju fler som gör testet, desto snabbare kan vi komma ut med en diagnos.

Delade meningar om tidiga symtom

Professor Hendrik Streeck, vid universitetssjukhuset i Bonn, säger däremot till tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung att man inte alls vet när i sjukdomsförloppet smittade skulle förlora luktsinnet.

– Nästan alla infekterade vi pratat med, och det gäller minst två tredjedelar, beskriver att de tappat både smak och lukt – och att det varit så i flera dagar. Det finns exempel där en mamma inte känt att det varit dags att byta blöja på sitt barn. Andra har inte kunnat känna lukten av sitt schampo och maten kan uppfattas som smaklös. När de här symptomen inträder går inte att säga säkert, men vi tror att de sker senare i infektionen, säger Hendrik Streeck.

Det brittiska förbundet för öron, näs- och halssjukdomar (ENT UK) bekräftar också att försämrat luktsinne är ett vantligt symtom. I ett uttalande skriver de:

”Vi har identifierat ett nytt symtom (lukt- och smakbortfall) vilket kan betyda att människor som inte uppvisar andra symtom men som tappat de här två sinnena kan behöva isolera sig – för att minska spridningen av viruset.”

Se hela klippet från Nyhetsmorgon här:

Källa: Nyhetsmorgon, Aftonbladet, MåBra   Foto: TT, TV4

Läs mer:

Munskydd kan skydda mot corona

Här är de vanligaste symtomen av coronaviruset

Dessa grupper av kvinnor drabbas värst av coronakrisen

Mest läst