Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Mammor åldras 11 år snabbare än kvinnor som inte har barn

15 mar, 2018 
AvHanna Carlsson
Som om det inte vore nog med smärtan vid förlossningen och alla möjliga gravidkrämpor. Nu visar en ny undersökning att mammor åldras snabbare än sina jämngamla barnlösa vänner. Men man ska ta studien med en nypa salt.
Annons

Någonstans är det väl inte helt orimligt att vi skulle åldras snäppet snabbare än våra vänner utan barn. Vi lever många år med sömnbrist, är ständigt på tårna för att inte tala om oron som kommer vid minsta lilla konstiga hosta.

Att livet numera inkluderar en ständig kamp om vilken mat som går hem just idag, och Frost-klänningen som bara måste vara på trots minusgrader har blivit vardag. Men att vi skulle åldras elva år snabbare känns lite väl deppigt.

Det är en studie från forskare vid George Mason University som kommit fram till de dystra nyheterna. Enligt studien är det en kromosomstruktur som kallas för telomerer som är kortare hos de som har fött barn än de utan barn. En kortare struktur har kunnat kopplas till en rad hälsonackdelar så som högre dödlighet samt fysiska tecken på åldrande.

Men innan du blir alltför bekymrad eller svär av barn helt och hållet, det förekommer även liknande studier som föreslår den totala motsatsen. Det verkar helt enkelt som att det behövs mer forskning för att kunna bekräfta helt om barn verkligen leder till att man åldras snabbare. Under tiden bör vi tolka resultaten med en nypa salt och i stället njuta av de små guldkornen.

Läs även:

Annons