Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Mammor som får massage regelbundet är snällare och gladare

18 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografYurii Maslak/TT.
Som mamma är det lätt att ta på sig för mycket – det är jobb, familj och sysslor som alla kräver av ens energi.
Men det finns ett enkelt botemedel mot det: massage.
Mammor som får massage regelbundet mår bättre, är gladare och är trevligare mot sin omgivning.
Annons
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Att mammor bränner ut sig blir allt vanligare. Ansvaret för hus och familj i kombination med yrkesliv och socialt umgänge tar ut sin rätt efter ett tag – speciellt när det är vanligt bland kvinnor att ha svårt att sätta gränser och säga nej när man inte orkar mer.

Nu har fenomenet med mammautbrändhet börjat uppmärksammas inom forskningen också, och forskningen visar att det finns sätt att undvika att hamna på minus på energikontot.

Det viktigaste är att man får lite egentid – oavsett hur den ser ut.

– Man kan inte tänka att en dag ska jag ta en dag för mig själv. Vi måste prioritera samma saker som vi prioriterar för våra barn. Vi skulle aldrig missa ett möte för våra barn för de är viktiga. Men lika viktigt är det att prioritera sig själv och ens egna behov, säger reportern Genevieve Shaw Brown.

Annons

Mammor mår bättre av att få massage.

Men många mammor får mer ångest och stress av att göra ingenting, för att de får dåligt samvete över att de inte prioriterar sina barn. Aimee Danielson, chef över Women's mental health program på Georgetown universitetssjukhus, säger att hon tycker att mammor ska ta hand om sig själva för sina barns skull, om inte för sin egen.

– Frågan jag brukar ställa till mammor är ”Om du skulle välja en barnskötare och du kunde välja mellan någon som verkar stressad, trött och överväldigad versus någon som är utvilad, nöjd, glad och hälsosam, vem skulle du välja för ditt barn?” Om du inte gör det för din egen skull, gör det för ditt barn.

Att ta hand om sig själv kan vara många saker – att få tid till att gå på en massage, eller kanske bara få en massage hemma och lite kravlös ensamtid, kommer man långt med. Massage är ypperligt för stressavlastning, avslappning och smärtlindring. Det hjälper också mot problem med depression och ångest.

Men massage är inte det enda som fungerar. Andra förslag på aktiviteter är att gå på yoga, meditera, sitta i solen, ta en lång promenad, måla eller något annat som helt enkelt gör att man kan koppla bort och koppla av lite.

Annons