Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Massage – hitta rätt behandling

13 aug, 2014 
AvFemina
Massagebehandlingar – hitta rätt i det stora utbudet
Annons

TRIGGERPUNKTSBEHANDLING
VAD

Kan lösa upp specifika muskelknutar (triggerpunkter),

i framför allt ryggens muskulatur, som ger obehag och

strålande smärta även i viloläge.
HUR

Behandlingen är en kombination av massage över muskeln och tryckbehandling på triggerpunkten, därefter

stretching.
VARFÖR

Triggerpunkter uppkommer oftast vid statisk belastning av en muskel, som till exempel datorarbete. Behandlingen kan hjälpa mot stresskäkar, huvudvärk av olika slag samt värk i nacke, axlar, skuldror och ländrygg.

ENERGIMASSAGE
VAD

En 20-minutersmassage baserad på japansk tryckteknik och energiflöden i kroppen. Ges ofta vid hälsomässor och på arbetsplatser, eftersom patienten inte behöver klä av sig.
HUR

Via tryck på olika punkter på ryggen tillförs ny energi och förhoppningsvis en insikt om vilka muskulära spänningar som skapar problem.
VARFÖR

Skön och snabbt uppiggande behandling för trötta kontorsnackar och stela ryggar.

Annons

BODY HARMONY
VAD

Filosofin menar att tillbakahållna känslor lagras som muskelspänningar i kroppen, och leder till sämre blodcirkulation och andning.
HUR

En lätt beröring används för att ”lyssna” till vad din kropp uttrycker. De inre läkande krafterna ska frigöras och låsta lägen mjukas upp. Behandlingen behöver följas upp av egen träning för att resultatet ska bestå.
VARFÖR

För dig som känner en minskad rörlighet, har svårt att varva ner och djupandas och kämpar med jobbiga minnen.

THAIMASSAGE
VAD

Kraftfull metod med rötter i Kina och Indien, som utförs utan oljor. Kallas för ”passiv yoga” på grund av den grundliga stretchingen som görs med din kropp.
HUR

Utförs på madrass på golvet och terapeuten använder händer, fötter, armbågar och knän för att tryckpunktsbehandla din kropp. Därefter sträcks och stretchas den ut efter ett noggrant mönster för avslappning. (Kan upplevas som smärtsamt.)
VARFÖR

Bra för dig som vill öka din flexibilitet och mjuka upp stela partier. Regelbunden thaimassage sträcker ut leder och muskler till normalt viloläge.

Annons

AKUPRESSUR
VAD

Bygger på traditionell kinesisk medicin och tanken att människans symptom ska ses ur ett helhetsperspektiv – kropp, själ och tanke är ett.
HUR

Påminner om akupunktur, men i stället för nålar använder akupressören sina fingrar för att trycka på utvalda punkter.
VARFÖR

Ges som lokal behandling vid ryggont, stela axlar eller nacke, men även som långtidsbehandling mot migrän, koncentrationssvårigheter, stress samt urinvägs- och menstruationsproblem.

TAKTIL MASSAGE
VAD

Svensk massagemetod som är mjuk och följsam och varken knådar eller koncentrerar sig på musklerna. Bygger på tanken att beröring utsöndrar må bra-hormonet oxytocin.
HUR

Terapeuten stryker mjukt över kroppen efter ett bestämt mönster.
VARFÖR

Metoden uppfanns inom vården och används på cancer- och anorexipatienter samt inom förlossningsvården. Passar också personer med värksjukdomar.

ROSENMETODEN
VAD

En lätt och inkännande massage med tyskt ursprung, som baseras på att våra erfarenheter kan bli till spänningar i kroppen och ge fysiska besvär och

Annons

humörsvängningar.
HUR

Genom beröring hjälper terapeuten dig att komma i kontakt med spända muskler, öppna upp för minnen och släppa taget om det som varit. Baksidan av kroppen behandlas först, där-efter framsidan och sist huvud, nacke och axlar.
VARFÖR

Riktar sig bland annat till dig som har svårt att sova, tilltufsad självkänsla, värk och smärta, muskelspänningar eller hållningsproblem.

HOT STONE
VAD

Tusenårig, avslappnande djupmassage med upphettade, släta lavastenar och väldoftande oljor.
HUR

De varma stenarna placeras ut över kroppen och masseras runt. Värmen

i kombination med aromaoljorna ger avslappning, samtidigt som värmen når djupare ner i musklerna och

lederna.
VARFÖR

För dig som upplever traditionell massage som hårdhänt, eller som har svårt att slappna av. Stressreducerande, ökar cirkulationen.

ZONTERAPI
VAD

Utgår från att kroppen är indelad i lodräta zoner, från huvud till fötter. Inom varje skikt sägs det strömma energier mellan zonens ändpunkter. Zonterapi har funnits länge inom folkmedicinen.
HUR

Annons

Genom att trycka på zonernas ändpunkter ges ny energi till de organ som ”tappat kraft”. Oftast koncentreras behandlingen till fötterna, där kroppens alla organ antas vara representerade.
VARFÖR

Sägs kunna avhjälpa migrän, dålig matsmältning, ryggskott, muskelsmärta och cirkulationsproblem. (Får enligt lag inte ges till cancerpatienter, diabetessjuka eller barn under åtta år.)

SHIATSU
VAD

En japansk massagevariant som till skillnad från västerländsk klassisk massage inte knådar musklerna utan använder tryck, gungningar och stretch.
HUR

Terapeuten utgår från hur du mår

själsligt och känner på din kropp för att uppfatta flödet och balansen i

systemet. Därefter används handflata, tumme och fingrar för att lösa spänn-ingar och öka rörligheten.
VARFÖR

För dig som gillar helhetsperspektivet på kropp och själ, och som har problem med höfter, felbelastningar, ischias, huvudvärk och oro.

Först publicerad i Femina nummer 10, 2013 Av KATARINA DANIELSSON Foto COLOURBOX

Annons