Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Mat för mer energi

01 sep, 2012 
AvFemina
Annons

TRE MÅL OM DAGEN

Ordentlig frukost, lunch och middag är en förutsättning för att må bra och orka med allt man vill och måste. Det ska vara varierad kost med mycket fibrer och grönsaker, rätt fett och bara lite socker. Ännu bättre blir det om du tränar någon gång i veckan, sover ordentligt och får frisk luft. Tänk på att en kort promenad i rusk och mörker är bättre än ingen alls.

POSITIVA ENERGIGIVARE
Choklad – speciellt mörk – är kanske inte det mest hälsosamma mellanmålet men det är betydligt bättre än vingummin, chips och läsk. Det innehåller lagom med kalorier och kan i viss mån dämpa sötsuget. Dessutom finns det en del näringsämnen och vita miner i choklad. Och det får oss att må bra, mycket be roende på mixen av kemiska ämnen som bland annat gör att vi utsöndrar endorfiner.
Blåbär är fullmatade med antioxidanter, vitaminer och mineraler. Just antioxidanterna i blåbär lär ha en skyddande effekt för ögat.
Tranbär är proppade med antioxidanter och är nog det bär som bäst skyddar oss mot hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom innehåller det ämnen som stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier.
Citrusfrukter har som bekant höga halter av C-vitamin, som är en av de viktigaste antioxidanterna.
Granatäpplen innehåller mängder av C-vitamin och andra antioxidanter, ungefär lika mycket som blåbär och tranbär.
Havtorn är framtidens bär och börjar nu odlas i allt större skala. Anledningen är att forskarna har kommit fram till att de har en positiv inverkan på hjärt- och kärlsystemet.

MER LUST

Afrodisiakum måste man kanske tro på för att det ska göra någon nytta. Några mätbara effekter har man inte kunnat påvisa. Men tron kan ju försätta berg. Här några afrodisiaka som påstås ha positiv inverkan:
Chilipeppar kan frigöra endorfiner som i sig stimulerar sexualdriften.
Choklad innehåller samma ämnen som kroppen producerar när man är förälskad.
Ostron innehåller höga halter av zink, vilket sägs öka produktionen av testosteron.
Sparris innehåller zink och vitamin E.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Annons