Midsommar är en av de högtider då svenskarna dricker som allra mest.

Men det efterlängtade firandet är ofta en ren plåga för många barn. Till skillnad från exempelvis julen, då vi kanske dricker lite mindre mängder under flera dagar, är alkoholkonsumtionen under midsommar i de flesta fall koncentrerad till en enda kväll. Vissa av oss blir då riktigt berusade – och det undgår verkligen inte de minsta.

– Det finns forskning som visar att barn faktiskt märker även när vuxna haft ganska små alkoholintag, alltså när man som vuxen tycker att man ändå druckit rätt beskedligt. Barn är väldigt känsliga och receptiva för vuxnas beteende och kan uppfatta ett förändring, som att föräldern blir flamsig, som obehagligt, säger Sara Wallhed Finn, legitimerad psykolog vid Beroendecentrum Stockholm och doktorand vid Karolinska Institutet.

Läs även 9 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Catarina Nylund är kurator på BRIS stödenhet (Barnens Rätt I Samhället). Hon arbetar med att besvara telefonsamtal från barn som ibland befinner sig i situationer tillsammans med berusade vuxna.

– Många kan må väldigt dåligt och vissa klandrar sig själva för vad som pågår i familjen, ofta på grund av att man kanske inte förstår att det beror på alkoholen, berättar hon.

Läs även Så säger du nej till alkoholen när alla andra dricker

Karolina, 32, växte upp i ett hem där fulla föräldrar var mer regel än undantag under de stora högtiderna.

Jag kände mig alltid så åsidosatt när de drack, man visste inte när man skulle komma hem, hur man skulle göra det och om folk skulle börja bråka eller inte. 

Jag minns särskilt en kräftskiva när jag var liten då alla var extremt berusade. Min pappa försvann plötsligt och vi var tvungna att leta efter honom i flera timmar. I slutändan hittade vi honom inne på toaletten där han ramlat omkull och somnat. Det var inte direkt läskigt, men det var otryggt.”

Hur eller om du väljer att dricka i dina barns sällskap är alltid upp till dig som förälder, men det kan vara klokt att tänka efter före:

Läs även Sofies mamma var alkoholist: ”Min barndom är dränkt i sprit och rök”

– Som förälder bör man ta sig en funderare innan man dricker kring hur man hanterar alkohol så att det blir en trevlig högtid även för barnen. Man måste kunna vara så pass nykter att man behåller ett gott omdöme och kan svara på sitt barns signaler och behov, och även kunna ta hand om barnet på ett bra sätt om det vaknar senare under kvällen eller natten och behöver föräldern, säger Sara Wallhed Finn. 

Ska du själv arrangera en fest med mycket alkohol? Skaffa en barnvakt för kvällen isåfall, råder hon.

– Det är ett bättre alternativ för barnet.

Foto: IBL 

Läs även 

4 alkoholfria drinkar till midsommarfesten

Så kan du ha ett socialt liv utan alkohol – 5 tips

Svalkande goda alkoholfria drinkar – 3 recept

Mest läst