Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Migrän när du har mens? Så här slipper du det

22 maj, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Många kvinnor drabbas av migrän när de har mens eller PMS, men det finns hjälp att få. Vi hjälper dig att dels förstå om din migrän har med menscykeln att göra och vad du i så fall kan göra åt den.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När man trodde att det skulle räcka med PMS, mensvärk, svullen mage, vätska i hela kroppen och blödningar så ska man ha ont i huvudet också. Och inte bara lite försiktigt, utan en sprängande huvudvärk som gör att man måste ligga till sängs.

Om det är till någon som helst tröst kan vi berätta att du inte är ensam. Det här med att drabbas av migrän före eller under mensen är ett känt fenomen och vi kan skylla allt på hormonerna.

Om du är en av de som har haft oturen att drabbas av migrän även när du inte är nära eller mitt i mensen har kanske märkt att migränen inte är likadan då som den brukar vara. Det är när östrogenhalten i blodet sjunker som migränanfall kan triggas igång. Men du får oftast inte aura – alltså sämre syn, känsel eller tal – i samband med migränen som man kan få annars.

Så vet du om du har premenstruell migrän

För att man ska kunna säga om det är ett fall av vanlig migrän eller premenstruell migrän räcker det oftast att titta på tidpunkten. Har du PMS eller just fått din mens samtidigt som du får migrän är det förmodligen knutet till just mensen och hormonförändringarna kopplade till den. Får du aura är det, oavsett om du har mens eller inte, förmodligen inte knutet till hormonerna.

Annons

Vissa upplever också de här migränanfallen som värre än den migrän de får när de inte har mens och innehålla klassiska migränsymptom som illamående och ljuskänslighet.

Migränen brukar dämpas och försvinna helt andra eller tredje dagen av mensen.

Hjälp du kan få av läkare mot din premenstruella migrän

När östrogennivåerna sjunker snabbt, som de gör när vi ska ha mens, blir vi känsligare för smärta. Dessutom drar blodkärlen ihop sig hos vissa kvinnor när de har låga östrogennivåer, och de här två i kombination är som att be om sprängande huvudvärk.

Det är så din menscykel funkar och det är svårt att göra något åt den. Inte ens om du använder p-piller eller andra preventivmedel med hormoner är det säkert att det hjälper mot premenstruell migrän, den kan till och med bli värre.

Så vad kan man göra åt det här? Ja, det finns några behandlingsmetoder som du kan testa med hjälp av din läkare eller gynekolog:

Annons
  • Hormonbehandling för att hålla östrogennivåerna på en jämnt låg eller hög nivå. Det verkar vara berg-och-dal-bane-växlingarna i hormonnivåerna som ställer till det. Du kan till exempel få östrogen som plåster eller gel.
  • Byta p-piller eller hoppa över den hormonfria veckan genom att fortsätta äta de aktiva p-pillren även under den vecka då du brukar ta en paus.
  • Behandling med antiinflammatoriska läkemedel.

Det här kan du göra själv för att må bättre

Du kan så klart också försöka avhjälpa migränen så gott det går på egen hand, och här är nyckeln att förebygga. Fördelen med den här typen av migrän är att du vet när du kan förvänta dig att den kommer, så du har möjlighet att förebygga. Skriv en migrändagbok några månader för att se vilket mönster din migrän har.

  • Du kan börja äta receptfria smärtstillande som Ipren eller Alvedon – det som passar dig bäst – någon eller ett par dagar innan du förväntar dig att migränen ska komma.
  • Sov! Försök att sova minst åtta timmar per natt och vila lite extra dagarna före mens.
  • Drick mycket vatten.

Foto: TT

Källa: Läkartidningen, Women’s Health

Läs mer:

Därför drabbas kvinnor oftare av migrän än män

Därför mår du illa på morgonen – när du inte är gravid

Vi krossar 5 vanliga myter om mens

Annons