Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Motionera så skyddar du dig bättre mot stress

15 dec, 2016 
AvIda Gustafsson
Personer som har bra fysisk kondition klarar negativa effekter av stress bättre. Det visar en studie som genomförts vid Göteborgs universitet.
Annons

Människan har alltid utsatts för stress, utan den hade vi haft en sämre överlevnadsförmåga. Men när vi stressar och samtidigt är i dålig form och otränade kan stressen blir skadlig och leda till hjärt- kärlsjukdomar. I en ny studie som genomförts vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg visar att de negativa effekterna av stress främst verkar drabba otränade personer.

Studien, som publicerats i idrottsmedicinska tidskriften Med Sci Sports Exercise har genomförts på 200 friska personer, hälften män och kvinnor, i åldrarna 25-50 med BMI mellan 18-30.

Deltagare i gruppen som hade bra kondition, det vill säga bra syreupptagning, drabbades inte i samma utsträckning av negativa effekter av stress såsom högt blodtryck och höga blodfetter.

– Det är viktigare att vara tränad än att vara ostressad. Man kan uppleva stress men om du förbättrar din fysiska kondition finns det goda chanser att du får mindre negativa effekter av den, säger Mats Börjesson, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i idrottsfysiologi vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

Annons

Människor som söker vård för stressrelaterade problem bör enligt forskarna få tips och råd om hur de kan börja eller öka sin fysiska aktivitet. Forskarna efterlyser samtidigt fler och större studier för att bekräfta kopplingen mellan stress och hjärt-kärlsjukdomar. 

Foto Shutterstock.

Läs även

 

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Femina nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Annons

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler
Annons