Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Nu är det bevisat – kvinnor fryser mer än män

13 jan, 2020 
AvFemina
Du går med tjocka kläder på hemma medan resten av familjen vill ha öppet fönster. Du vill höja värmen på jobbet, medan kollegerna svettas. Frusenhet kan bero på mycket. Här är åtta möjliga orsaker.
Annons

Nu under vintern är det naturligt att många av oss huttrar och tar på oss allt tjockare kläder. Att gå upp ur den varma sängen på morgonen är en plåga.

Men det är inte alltid bara den sjunkande utomhustemperaturen som gör att kroppen fryser. Vissa är också mer frusna än andra. Andra verkar nästan ha en inbyggd termostat som håller kroppsvärmen uppe oavsett minusgrader.

– Hjärnan kan lura dig att tro att det är varmare eller kallare än vad det faktiskt är, säger Kenneth Ilvall, som är specialist i allmänmedicin och medicinskt ansvarig på en vårdcentral i Stockholm.

Han förklarar att hypofysen i hjärnan styr mycket av vår temperatur, via hormoner som sköldkörtelhormoner och kortisol. De påverkar vår ämnesomsättning, vår ”bensinmotor”. Ju fortare den motorn går, desto varmare blir vi.

Annons

Andel kroppsfett spelar ingen roll

Det sägs ofta att smala personer fryser mer än de som har ett skyddande fettlager. Men det är inte riktigt så enkelt, förklarar Kenneth Ilvall.

– Det beror på temperaturen i omgivningen. Har du ett kraftigare fettlager skyddar det visserligen när det är riktigt kallt. Men inte om omgivningen har normaltemperatur. En tjock person kan frysa och en mager person kan svettas i samma omgivningstemperatur.
Har kvinnor lättare att bli frusna än män?

Det är en fråga som gärna kommer upp till diskussion. Kvinnor vill oftare höja temperaturen i sovrummet och på arbetsplatsen, medan männen svettas och vill öppna fönster.

– Förutom när kvinnor drabbas av klimakteriesvettningar så är det oftast så att männens ”motor” går lite mer på högvarv än kvinnornas. Testosteron, mannens viktigaste könshormon, är en viktig faktor, säger Kenneth Ilvall.

Annons

Att sitta stilla är sämsta tänkbara för den frusna.

Vid samma rumstemperatur har kvinnor oftast en lägre temperatur i huden än vad män har och kommer därmed att känna sig kallare. Forskare har konstaterat att kvinnors hud är hela tre grader kallare än mäns, medan vi har samma temperatur invärtes.

Sjukdomar bakom frusenhet

Det finns även olika sjukdomar som kan ge frusenhet som symtom. Många med den reumatiska sjukdomen fibromyalgi klagar över en ”inre frossa”, att man känner sig kall ”in i märgen”, som frossbrytningar utan feber. Speciellt vid skov då smärtan och tröttheten blir värre.

– Vi tror att det rör sig om en kortisolbrist. Man har sett att patienter med fibromyalgi och ME/CFS (kroniskt trötthetssyndrom) har låga nivåer av hormonet kortisol på grund av dysfunktion i ett system i hjärnan som reglerar kroppens respons på stress. Man har provat att öka nivåerna av stresshormonet kortisol med låga doser av hydrokortison. Det hjälper till viss del, men ger en hel del biverkningar, förklarar Kenneth Ilvall.

Annons

Be om en utredning

Hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln, är en annan vanlig orsak till frusenhet. Symtomen vid sjukdomen kan vara många, ett vanligt är att du får svårt att tåla kyla. Bortsett från frusenhet kan man även känna stark trötthet, värk i leder, få torr hy, torrt och sprött hår, ha svårt att gå ner i vikt fast man inte äter mycket, förstoppning och problem med minnet, så kallad hjärndimma.

– Mitt råd är att gå till husläkaren och be om en utredning. Blodprov kan visa om värdet är lågt, och behandling med syntetiskt sköldkörtelhormon kan ge snabb effekt. Om proverna är normala men du ändå har svåra symtom – sök en annan läkare för en utvidgad undersökning.

Åtta vanliga orsaker till att du fryser

Obs! Frusenhet behöver inte vara tecken på någon sjukdom – somliga människor fryser helt enkelt mer än andra. 

Annons

1. Järnbrist

Om du inte får i dig tillräckligt med järn kan du utveckla blodbrist vilket leder till frusenhet. Järnbrist kan orsakas av dålig kost, blodförlust eller brister i kroppens förmåga att absorbera järn.
Råd: Järn finns framför allt i rött kött, men även i kyckling samt bönor och gröna bladgrönsaker.

2. Raynauds fenomen

Raynauds är ett tillstånd som gör att dina blodkärl överreagerar mot kyla eller stress. Det innebär att blodkärlen drar ihop sig och förhindrar blodcirkulationen till fingrar eller tår. Fingrarna eller tårna blir då vita eller blåaktiga på grund av den dåliga cirkulationen. Tillståndet kan hålla i från några minuter upp till flera timmar. När blodflödet blir normalt igen kan man känna stickningar eller smärta.

Annons

Råd: Gå till din husläkare och be om en utredning. Det finns mediciner som kan hjälpa. I övrigt gäller det att hålla händer och fötter varma under den kalla årstiden.

3. Hypotyreos

Underfunktion i sköldkörteln är en vanlig orsak till frusenhet.
Råd: Uppsök läkare för utredning.

4. Brist på vitamin B12

Brist på B12 kan orsaka anemi och på så sätt frusenhet. Även om du får i dig tillräckligt med vitamin B12 via kosten kan du lida brist på vitaminet om du har svårigheter att absorbera det via mag-tarmkanalen, till exempel vid olika tarmsjukdomar.
Råd: Fråga din doktor. Se över din kost – vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som ägg, fisk, kött och kyckling.

Annons

5. Läkemedelsbiverkningar

Vissa läkemedel kan ge biverkningar i form av frusenhet. Ett exempel är betablockerare som är som en ”handbroms” på hjärtat. Om hjärtat slår långsammare pumpar det ut blodet i kroppen långsammare och man kan känna sig frusen.
Råd: Diskutera med din läkare om att byta ut din medicin.

6. Sömnbrist

Om du sover för lite kan det inverka på ditt nervsystem och påverka mekanismer i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen. När du är trött fungerar även din ämnesomsättning sämre.
Råd: Fråga din husläkare om råd.

7. Anorexi

För litet kaloriintag leder till minskat kroppsfett. Brist på bränsle gör att man får svårare att hålla värmen, ständigt känner sig frusen och får kalla händer och fötter.
Råd: Sök hjälp. Mottagningar för ätstörningar finns i hela landet.

8. Klimakteriet

Cold flash, så kallade kalla blixtar, är inte lika vanliga som värmevallningar under klimakteriet, men förekommer. Många växlar också mellan att svettas och att frysa.
Råd: Vill du inte använda östrogen kan du prova att motionera mer, flera studier visar att det kan hjälpa.

AV: SUSANNA HAUFFMAN

FOTO: SHUTTERSTOCK/TT

Läs även: 

Annons