Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Nu är det klart: Cellprovtagning blir gratis i hela landet

15 dec, 2017 
AvIda Gustafsson
Riksdagen har beslutat att cellprovstagningen ska bli gratis i hela landet från och med nästa år.
Annons

Cellprov för kvinnor mellan 26 och 64 år kommer bli helt avgiftsfritt i samtliga landsting nästa år. I dag erbjuder bara sju landsting kostnadsfria cellprovstagningar.

Beslutet är en del av den budgetöverrenskommelse som regeringen slutit med Vänsterpartiet, och när frågan togs i riksdagen beslutades det att den gynekologiska cellprovtagningen ska bli avgiftsfri i hela landet från och med januari 2018.

Alla svenska kvinnor mellan 23 och 60 får vart tredje år en kallelse att ta ett cellprov, enligt Cancerfonden uteblir en av fem kvinnor från sina provtagningar. Anledningen till detta har i många fall varit pengar.

”Det är inte kvinnor som funderar över när de ska hinna med nästa weekendresa till Paris som avstår. Det är kvinnor som måste välja mellan att köpa middagsmat och vantar till barnen som avstår från detta prov, som kunnat visa om de själva behöver förebyggande vård mot livmoderhalscancer”, skriver Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet i en debattartikel i Metro.

Källa: DN, Metro 

Annons