Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Nu har forskarna hittat orsaken till fibromyalgi

22 jan, 2016 
AvFemina
Fibromyalgi är ingen inbillad sjukdom, det slår forskarna fast efter att ha gjort revolutionerande upptäckter. Här sitter källan till besvären!
Annons
ung-kvinna-med-morkt-har-som-har-ont-i-nacken

 

I motsats till vad många tror har forskarna nu funnit att den främsta källan till smärta hos fibromyalgipatienter inte härrör från hjärnan. Resultatet markerar slutet på ett flera decennier långt mysterium om sjukdomen, som många läkare trodde var psykisk.

Mysteriet med fibromyalgi har lämnat miljontals drabbade patienter hänvisade till smärtstillande medel. Fram till nyligen trodde många läkare att sjukdomen enbart var psykisk, men forskarna har nu upptäckt att den främsta källan till smärta härrör från en mycket oväntad källa – ett överskott av blodkärl.

För att lösa fibromyalgins mysterium undersökte forskarna handen på en patient som hade brist på sensoriska nervfibrer i huden, vilket medförde en minskad reaktion på smärta. Därefter tog forskarna hudprover från händerna på fibromyalgipatienter.

Annons

Överraskningen blev stor när det upptäcktes att huden på patienterna med fibromyalgi innehöll ett extremt överskott av nervfibrer. Tidigare har forskarna trott att dessa fibrer enbart hade till uppgift att reglera blodflödet, och inte spelade någon roll i smärtupplevelsen. Men nu är det bevisat att det finns ett direkt samband mellan dessa nerver och smärtan i kroppen.

Genombrottet kan också lösa den kvardröjande frågan om varför många av de drabbade har just extremt känsliga händer, liksom andra smärtsamma punkter i hela kroppen, och varför kyligt väder tycks förvärra symtomen.

– Vi trodde tidigare att dessa nerver bara var inblandade i regleringen av blodflödet, men här fick vi bevis på att blodkärlen också kan bidra till vår känsel och upplevda smärta, säger den amerikanske neuroforskaren Frank L. Rice.

Tillkännagivandet av fibromyalgins orsak öppnar nu upp för nya behandlingar och kanske ett fullständigt tillfrisknande i framtiden.

Källor: Fibromyalgiförbundet och Guardian Liberty Voice
Från: Allas.se

Missa inte att läsa:

Annons