Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ny forskning: Ägg är dubbelt så nyttigt som vi trott

02 mar, 2016 
AvFemina
Mer ägg åt folket! Ny forskning visar att vi får i oss betydligt mer D-vitamin genom ägg än vad man tidigare trott.
Annons
egg

D-vitamin är det som vi nordbor ofta har störst brist på under vinterhalvåret, eftersom den bästa källan till D-vitamin är solen, och den ser vi ju tyvärr inte så mycket av under årets mörka tid. För att kompensera det kan man äta bland annat olika sorters fisk och svamp men även ägg.

Nu visar ny forskning att den typen av D-vitamin som finns i äggulan, så kallad 25(OH)-vitamin D, är upp till fem gånger mer potent än vad man tidigare räknat med. Med andra ord är ägg betydligt nyttigare än vad många är medvetna om.

– Det betyder alltså att den mängd D-vitamin vi får i oss genom ägg är betydligt större än vad som anges på äggförpackningen eller i Livsmedelsverkets databas, säger Christer Rosén, livsmedelsexpert vid Lunds universitet.

Annons

Man räknar med att innehållet av denna speciella typ av D-vitamin motsvarar nivåer som är dubbelt så höga som de som tidigare angetts, vilket gör ägg till en av de bästa källorna till D-vitamin. I både Schweiz och Danmark har man nu börjat räkna ut hur mycket äggets D-vitamin motsvarar i den typen som mäts på förpackningar och databaser.

Det finns dock en rädsla för att äta för mycket ägg, eftersom många tror att kolesterolet i ägget är farligt. Livsmedelsverket har till och med tidigare satt en gräns för hur många ägg man bör äta, men dagens forskning visar att vi gott och väl kan äta hur mycket ägg som helst, och Livsmedelsverket har ändrat dessa rekommendationer.

– Det mesta kolesterolet producerar vi ju själva, och om vi äter mer producerar vi mindre, för att kompensera. För friska människor är det inget bekymmer alls att äta ägg, säger Christer Rosén.

För några år sedan fann man även att halterna av vitamin E var betydligt högre än vad man tidigare trott, och nu har alltså ägget än en gång överraskat oss positivt.

Av: Joel Linde

FOTO COLOURBOX

Annons