Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ny forskning: Bebisar sover bättre i eget rum

08 jun, 2017 
AvMikaela Alex
Resultaten av den nya studien kan bli betydande för alla småbarnsföräldrar som lider av ständig sömnbrist!
Annons

I Sverige är den allmänna rekommendationen att spädbarnet sover i egen säng i samma rum som föräldrarna de första 3-6 månaderna, för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Men sedan kan det variera mellan föräldrar om man vill att barnet fortsätter sova nära en, eller om man vill flytta över det till eget rum så snart som möjligt.

Läs även 5 saker din mamma inte visste att hon behövde

Nu har amerikanska forskare kommit fram till att barnet själv kanske gynnas mest av att flyttas till eget rum vid 4 månaders ålder – vilket kan få betydelse för alla småbarnsföräldrar som kämpar med sömnbrist och osäkerhet kring sömnvanor med sin nyfödda.

I studien deltog 230 förstagångsmammor från Pennsylvania, som fick svara på frågor kring hur deras barn fick sova. Resultatet visade att barn som var fyra månader gamla och inte sov i samma rum som föräldrarna fick över lag 45 minuter längre sammanhängande sömn än de som delade sovrummet med föräldrarna.

Annons

När forskningen senare följdes upp kunde forskarna se att 2,5-åringar som sovit själva från 9 månaders ålder hade liknande sömnresultat.

– De flesta föräldrar vill inte att deras barn sover i eget rum förrän de blivit ett år, säger Dr Ian Paul, studiens huvudförfattare, enligt CNN.

Nämnas ska dock att den här studien bygger på mammornas egna upplevelser, inte på fysiska mätningar. Men visst kan den få föräldrar som upplever dålig sömn hos sig själva och barnet att tänka en sväng till kring barnets sovplats?

– Om vi vet vet hur det fungerar kan vi göra ett bättre jobb med att tillhandahålla proaktiva riktlinjer för familjer, säger Dr Rachel Moon från organisationen American Academy of Pediatrics, till CNN.

Källa: CNN

Foto: IBL

Av Mikaela Alex på Måbra.com

 

Annons