Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ny forskning: På jakt efter snygg-genen

10 apr, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Vilka gener påverkar hur snygga vi anses vara? Vetenskapen verkar vara ett steg närmare svaret genom en studie som har hittat ett par gener som tycks påverka vår objektiva skönhet. Och skönhet kan vara viktigare än vi vill tro.
Annons

Skönheten kommer inifrån heter det ju. Och om man får tro den nya forskningen verkar det som att den kan komma väldigt långt inifrån – inifrån ditt DNA. Ett amerikanskt forskarteam har letat efter den eller de gener som styr om vi anses vara vackra eller inte.

Det kan ju låta futtigt och ytligt att studera sånt här, det är väl upp till var och en om man tycker att någon är snygg eller inte och egentligen är väl inte utseendet det viktigaste. Men faktum är att skönhet är viktigare än vi kanske tror och vill att det ska vara.

Det finns studier som visar att människor som anses vara attraktiva har lättare att få bättre jobb, lyckas bättre med sina studier och tjäna mer pengar. Det finns till och med studier som visat att vackra bebisar får mer kärlek och omvårdnad av sina mammor än barn som inte är lika vackra.

Skrämmande eller hur? Men det visar att skönhet är mer än bara yta och att det faktiskt kan vara något värt att forska om.

Annons

Folk fick betygsätta fotografier

Trots att skönhet har varit ett hett ämne genom hela den mänskliga historien har vetenskapen hittills inte hittat så många svar på vad som gör en människa vacker. Nu har forskare vid University of Wisconsin börjat nysta i om svaret finns i vårt DNA, om det finns gener som gör att andra människor tycker att man är attraktiv.

Forskarna använde genetisk information om 4 383 personer. Frivilliga fick ange hur vackra de tyckte att personerna var utifrån fotografier. Forskarna jämförde sedan deras snyggpoäng med deras genuppsättning.

Analysen avslöjade några gener som verkade spela in när det gällde hur snygga vi uppfattas, men vilka gener det är skiljer sig åt mellan män och kvinnor.

Samma gener som styr vårt fett

I studien kunde man se att de genvariationer som gjorde att kvinnor ansågs vara vackra var samma gener som reglerar kroppssammansättning och lipider, alltså fetter.

Annons

Hos männen var det istället samma gener som styr kolesterolhalterna som avgjorde om de ansågs snygga eller inte.

Det är värt att notera att de gener som styr kolesterolhalter hos män också spelar en viktig roll när det gäller testosteron och andra steroidhormoner. Det kan alltså vara så att mäns skönhet i förlängningen styrs av testosteronnivåer.

Säger ingenting om ålder och smink

Det finns fortfarande många obesvarade frågor och den här forskningen är än så länge i sin linda. Vi vet till exempel inte hur ålder och ansiktsuttryck påverkar andras uppfattning om hur snygga vi är. Inte heller kroppsform och sminkning. Men forskarna är positiva och skriver i sin artikel i PLOS Genetics:

”Den här studien var ett lyckat försök att hitta specifika generiska komponenter i mänskliga ansiktens skönhet.”

Vad som händer härnäst inom skönhetsforskningen återstår att se, men vi kan vara ett steg närmare en genetisk förklaring på vad som gör oss vackra.

Foto: TT

 

Läs mer:

Annons