Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ny forskning: Större risk att dö i förtid av för lite sömn – om du är kvinna

06 nov, 2023 
AvMalin Roos
FotografTT
Sömnbrist är betydligt farligare för kvinnor än män.
Att sömn är viktigt för hälsan är forskningen överens om – men det är också extra viktigt om du är kvinna.
Enligt en ny stor studie är det betydligt större risk att dö i förtid om du är en kvinna som sover för lite.
– Om det är så att vi ger rekommendationer som är baserade på forskning som främst är fokuserad på det ena könet så är det värt att vara mer nyanserad, säger sömnforskaren Tina Sundelin till Sveriges Radio.
Annons
5 stressfällor som förstör din sömnBrand logo
5 stressfällor som förstör din sömn

Är du en som vrider och vänder dig och har svårt att få till en ordentlig nattsömn?
Får du stresspåslag av att inte kunna somna om när du vaknar och det fortfarande är mörkt och mitt i natten?
Är du dessutom kvinna som sover för lite finns anledning att se över sömrutinerna.

Risken att dö i förtid högre för kvinnor

Att kvinnor generellt behöver mer sömn för återhämtning för hjärnan än män och får fler negativa hälsoeffekter av sömnbrist såsom exempelvis humörsvängningar och depression, har tidigare forskning visat.
Men nu visar en ny studie från Karolinska institutet att det också är betydligt större risk att dö i förtid av för lite sömn om du är kvinna.

– Det är intressant ur aspekten att kvinnor ofta säger att de behöver mer sömn och sover längre än vad män gör på populationsnivå. Och att det kanske ligger något i det att kvinnor sover längre för att de behöver det och blir mer påverkade av att sova för lite, säger sömnforskaren Tina Sundelins som en reaktion på studien till Vetenskapsradion.

Enligt en ny studie från Karolinska Institutet är det betydligt större risk att dö i förtid om du är en kvinna som sover för lite än om du är man.
Sömnproblem påverkar inte bara hälsan negativt på kort sikt, enligt en studie från Karolinska institutet riskerar kvinnor som sover för lite att dö i förtid.

Forskarteamet vid Ki ville undersöka om sambandet med sömntid och risken att dö av olika anledningar skiljer sig mellan män och kvinnor och fann i underlaget som omfattar över 34 000 människor som har följts i upp till 20 års tid, en tydlig skillnad: För lite sömn är dödligare för kvinnor.

Annons

Studien: Högre dödlighet bland kvinnor

När männen sov för lite, mindre än fem timmar ökade risken att dö i förtid knappt alls, bara fem procent jämfört med om de sov sex timmar. Om kvinnor däremot sov för lite ökade risken att dö med 54 procent.
– Om det är så att vi ger rekommendationer som är baserade på forskning som främst är fokuserad på det ena könet så är det värt att vara mer nyanserad. En intressant fråga att studera vidare är om vi har olika mängd timmar som är optimalt för oss, säger Tina Sundelins vidare till Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons