Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ny spray mot corona – ger skydd i upp till 90 dagar

18 maj, 2020 
AvFemina
corona
En ny spray som tagits fram av forskare i Hong Kong ska skydda ytor mot coronaviruset i upp till 90 dagar. Sprayen ska vara ofarlig mot både hud och miljö och säljas i butik inom en månad.
Annons

En ny formula på antibakteriell-spray har tagits fram för att skydda ytor mot coronaviruset, samt andra virus och bakterier. Tanken är att man bland annat ska kunna behandla ytor i offentliga miljöer med sprayen – ytor som knappar, handtag och annat som många människor är i kontakt med dagligen. Sprayen ska skydda ytorna mot covid-19-smitta i upp till 90 dagar.

I Hong kong används sprayen på äldreboenden

Sprayen heter Multilevel antimicrobial pylymer, även kallad MAP-1, och är framtagen av forskare vid Hong Kong University of Science and Technology, HKUST. I Hong Kong används sprayen redan på bland annat skolor, äldreboenden och sjukhus.

På sjukhus där man har testat sprayen har man kunnat se att på draperierna som används kring sjukhussängarna så har antalet antibiotikaresistenta bakterier kunnat minska med upp till nära 99 procent. Sprayen ska enligt forskarna kunna inaktivera hela 99,9 procent av de mikrober som den kommer i kontakt med. Det skulle i så fall betyda att den kan vara lika effektiv som handsprit.

Annons

Sprayen ska skydda ytor mot bland annat covid-19

Sprayen fungerar genom att bilda en beläggning på föremålen som avaktiverar de partiklar i coronaviruset, och i andra virus och bakterier. Partiklarna som kommer i kontakt med beläggningen tappar sin förmåga att infektera och tappar dessutom sin förmåga att infektera. Sprayen ska fungerar på många typer av material, som glas, plast, trä, metall och textilier.

Sprayen som innehåller en mängd nanokapslar med desinficeringsmedel ska enligt forskarna vara helt ofarlig för både hud och miljö. Den ska därför, förutom på allmänna ytor, kunna användas på till exempel kläder – för att minska risken för att man tar med sig smitta hem på dem.

Fler uppfinningar för att skydda ytor är på gång

Sprayen som har utvecklats under tio år har godkänts för försäljning och kommer att finnas att köpa i Hong Kong inom en månad, enligt Illustrerad vetenskap. Även andra uppfinningar är på gång för att hjälpa till att minska smittan av coronaviruset, bland annat jobbar forskare på LED-lampor med UV-ljus som ska kunna desinficera ytor.

AV SANDRA HIORT

FOTO TT


LÄS MER:

Annons