Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ny studie: Inte ens 25 koppar kaffe per dag skadar hälsan

10 jun, 2019 
AvEmma Castman
Glädjande nyheter för alla kaffeälskare! Enligt en ny studie är det nämligen möjligt att dricka litervis med kaffe varje dag utan att hälsan påverkas negativt.
Annons

Kaffe är världsberömt för sin uppiggande effekt, men dryckens påverkan på hälsan är också omdiskuterad. Vissa studier menar till exempel att kaffe är mer eller mindre lika med katastrof, och att en för hög konsumtion av drycken ökar risken för både hjärtinfarkt och stroke.

Men som med så mycket annat går meningarna isär. Den senaste forskningen på ämnet visar nämligen att upp till 25 koppar kaffe om dagen faktiskt är ofarligt.

Över 8 000 personer deltog i studien

Det är forskare på Queen Mary University i London som har undersökt kaffets effekt på människan och kommit fram till resultatet som säkerligen gläder många kaffeentusiaster.

Sammanlagt har 8 412 personer deltagit i studien, och inledningsvis delades de medverkande in i tre olika gruppen. Den första gruppen bestod av personer som dricker mindre än en kopp kaffe om dagen, den andra av personer som dricker mellan en och tre koppar om dagen, och den tredje av personen som dricker upp till 25 koppar kaffe om dagen. De som dricker mer än 25 koppar kaffe om dagen exkluderades från studien.

Annons

”Vi kan bland annat se att de som dricker mer än tre koppar kaffe om dagen inte har stelare blodkärl än de som dricker en kopp eller mindre”, säger studiens huvudförfattare, Kenneth Fung, till CNN.

I intervjun med CNN konstaterade Kenneth Fung att kaffe absolut kan vara en del av en hälsosam livsstil, och att alla som är rädda för stela blodkärl och hjärtinfarkt kan andas ut. Samtidigt poängterar Kenneth Fung att han absolut inte uppmuntrar någon till att dricka 25 koppar kaffe om dagen, utan förespråkar att man håller sig inom rimliga gränser.

Män och rökare dricker mest kaffe

Även om maxgränsen för att delta i studien var 25 kaffekoppar per dag låg snittkonsumtionen bland deltagarna på fem koppar om dagen.

I genomförandet av studien kunde forskarna även se ett samband mellan hög konsumtion och andra laster. De som främst konsumerade mycket kaffe i studien var nämligen män, rökare och de som regelbundet drack alkohol.

Foto: Natanja Grün/Unsplash

Läs mer:

Annons