Forskarna har studerat 3000 amerikaner, alla 55 år eller äldre och fullt friska. Förutom att intressera sig för försökspersonernas luktsinne har forskarna även studerat deras sociala nätverk.

I studien har testpersonerna fått uppge hur många vänner och bekanta de träffar regelbundet, och hur ofta de haft social kontakt det senaste året.

Läs även Hur skaffar man nya vänner som vuxen? Här är 5 sätt!

Och sambandet var tydligt. Kvinnor med ett gott luktsinne hade ett större socialt nätverk än de med sämre luktsinne, rapporterar Vetenskapsradion.

I nuläget finns ingen riktig förklaring till sambandet, även om det finns ett par teorier, enligt Johan Lundström. En av dem kretsar kring att människor ofta äter eller dricker när de umgås. Eftersom luktsinnet även påverkar smaken skulle det kunna störa den sociala aktiviteten, enligt forskarna.

– Patienter som tappar luktsinnet tenderar att dra sig tillbaka lite grann, säger Johan Lundström till Vetenskapsradion.

Han tror också att det kan finnas en annan bakomliggande orsak.

– Det kan också vara så att om man tappar luktsinnet, så tappar man också mycket social information som normalt fås via kroppslukter, säger Johan Lundström till Vetenskapsradion.

Läs även Studie: Nära vänner kan förlänga ditt liv

Artikeln publicerades först på Allers.