kvinna-som-dricker-mjolk

Foto: Shutterstock

Studien, som publicerats i American Journal of Epidemology, visar att ett personer som dricker mycket mjölk löper en större risk att dö i förtid. I riskzonen ligger främst kvinnor som samtidigt äter lite frukt och grönt. Totalt har över 106 000 enkätsvar från medelålders och äldre män och kvinnor använts i studien.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Läs även Detta händer när du äter för lite

En tänkbar förklaring kan vara mjölkens laktos, i kroppen bryts det ner till galaktos – ett ämne som i djurstudier har kopplats till det som kallas oxidativ stress och inflammationer, tidigt åldrande och död.

– Det beror på att frukt och grönsaker innehåller mycket så kallade antioxidanter, som ju borde motverka att galaktos framkallar oxidativ stress och inflammation och därmed också förhindra negativa effekter av en hög mjölkkonsumtion. Så visade det sig också vara, i synnerhet för kvinnor, förklarar Karl Michaëlsson till Upsala Nya Tidning.

Kvinnor som dricker minst tre glas mjölk om dagen, och som äter frukt och grönt högst en gång per dag, är risken att dö i förtid tre gånger högre än för kvinnor som inte dricker någon mjölk alls men som åt frukt och grönt upp till minst fem gånger om dagen.

För män som dricker tre glas mjölk om dagen är risken att dö i förtid enbart 30 procent högre jämfört med mjölk som avstår mjölk eller bara dricker lite. Intaget av frukt och grönt verkar dock inte påverka förloppet.

Läs även Så ska du äta frukt och grönt för att få en lyckokick

Den nya studien är en uppföljning på en tidigare, mycket uppmärksammad, studie som visade att mjölkkonsumtion inte skyddar mot benfrakturer och att mjölken samtidigt kunde leda till en tidigare död – jämfört med personer som inte drack någon mjölk alls.

Läs även 8 livsmedel du borde börja äta mer av

Mest läst