Har du en passionerad kärlekshistoria med tagliatelle, penne, gnocchi och lasagne? Det ska du vara stolt över! Låt ingen påstå att pasta är onyttigt – färsk forskning visar faktiskt att personer som äter mycket av den italienska nationalrätten har en hälsosammare kosthållning än de som aldrig sätter en makaron på gaffeln.

Läs mer: 9 vanliga misstag vi gör när vi kokar pasta

Pastaätare får i sig mindre tillsatt socker, mindre mättat fett och fler viktiga vitaminer, mineraler och kostfibrer än andra, visar studien, som bygger på en analys av data från USA:s National Health and Nutrition Examination Survey mellan 2001 och 2012.

Läs mer: Därför är det egentligen ett hål i pastaslevarna

Värt att notera är dock att studien beställdes av den kanske inte helt opartiska organisationen National Pasta Association – men det är faktiskt inte första gången forskare hittat ett samband mellan pasta och en hälsosam livsstil. En italiensk forskningsrapport från 2016 upptäckte att personer som äter pasta har lägre BMI och mindre midjemått än de som inte gör det.

Pastasugen helt plötsligt? Testa något av dessa läckra recept!

Pasta med pumpa, salvia och rostad mandel

Örtig tomatpasta – snabb att laga!

Pasta salsiccia med sting

Cesarpasta med rucola & valnötter

Lyxig räkpasta

Gratinerade pastasnäckor

Bild: Shutterstock

Utvald läsning

Femina