Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ny studie visar: Exakt så lång tid tar det att bli bästa vänner

13 apr, 2018 
AvMalin Ny
Vänner är extremt viktiga för vår hälsa – men vad krävs egentligen för att skapa riktigt nära relationer? En studie från forskare vid universitetet i Kansas har svaret.
Annons

Att ha vänner gör inte bara att vi får ett roligare liv – enligt forskning gör vänner dessutom att vi lever längre. Men vad är det som egentligen gör att man växlar upp från att vara vänner till att bli bästisar, och vad krävs egentligen för att forma extra nära relationer?

Om det har Jeffrey Hall, professor i kommunikationsvetenskap vid universitetet i Kansas, forskat och enligt honom finns det en sak som är extra viktig för att skaffa en bästa vän – nämligen att ni spenderar mycket tid tillsammans. Enligt Halls avhandling, som publicerats i Journal of social and personal relationships, tar det cirka 200 timmar att gå från att vara bekanta till att bli bästa vänner.

Hall och en kollega valde att samla ihop 355 enkätsvar från personer som flyttat till en ny ort det senaste halvåret. Deltagarna fick svara på frågor om personer de träffat sedan flytten och om deras vänskap, bland annat om hur många timmar de tillbringat tillsammans och hur nära de stod varandra, för att sedan sedan sortera in relationen som antingen bekantskap, kompis, vän eller nära vän.

Annons

I en andra studie fick 112 nya studenter vid universitet svara på frågor om två nya vänner de skaffat sedan de började på skolan två veckor tidigare. Efter fyra respektive sju veckor följde Hall och kollegan upp personerna för att se hur vänskapen hade utvecklats. Resultatet som forskarna kom fram till var att det tar cirka 40 till 60 timmar att bli vänner. Efter 80 till 100 timmars tid ihop hade man uppgraderats till att bli vänner och efter 200 timmar hade man blivit nära vänner.

– Vi måste mäta det i tid. Du kan inte knäppa med fingrarna och få en vän. Att behålla nära relationer är det viktigaste arbetet vi gör i våra liv, de flesta som ligger på sin dödsbädd håller med om detta, säger professorn Jeffrey Hall till The Independent.

Läs även:

Källa: Expressen
Foto: IBL

Annons