Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ny tjänst hjälper dig avgöra när barnet är för sjukt för förskolan

16 feb, 2018 
AvMikaela Alex
Det är inte alltid självklart vad som är feber och inte – därför har Apoteket skapat Feberskolan, som ska underlätta för föräldrar att avgöra när barnet behöver vara hemma från skolan.
Annons

Den här tiden på året är många barn lite sjuka hela tiden. Snuvan är konstant och hostan kommer och går. Och när barnet har 40 graders feber, svettas, snörvlar och är helt orkeslös är det lätt att inse att det är vabbläge – men många gånger är det svårare att avgöra.

Apoteket får väldigt många frågor från föräldrar om just feber och barn – vilket varit grunden till Feberskolan. Feberskolan lär föräldrar allt de behöver veta om feber hos barn, och finns som broschyr på apoteken, samt att läsa på deras hemsida. (reklamlänk)

Här är ett utdrag ut Apotekets Feberskolan:

Vad är feber?

Feber är när kroppstemperaturen är högre än normalt. Det är ett av kroppens sätt att försvara sig mot bakterier eller virus. Feber är ingen sjukdom, utan ett symtom på en sjukdom. Vanligtvis är det en infektion, som ofta är ofarlig och läker av sig själv.

Annons

Man brukar säga att feber är när kroppstemperaturen är högre än 38,0 grader. Normalt avläser man temperaturen med en decimal, till exempel 38,2 eller 38,5.

Vänta med att ta tempen

Barn som har lekt eller varit fysiskt aktiva får lätt högre kroppstemperatur, så låt gärna barnet vila i 30 minuter innan du tar tempen. Spädbarn bör vara avklädda när tempen kollas, eftersom varma kläder kan höja temperaturen. Tänk också på att mäta med samma termometer på samma ställe varje gång. Resultatet blir lättare att jämföra då, än om du mäter på olika ställen på kroppen.

Att ta tempen på små barn

För barn under ett år rekommenderas att ta tempen i ändtarmen. På barn upp till sex månader förs endast den yttersta spetsen in. Smörj gärna in spetsen med fet salva eller olja på termometern, så går det lättare att föra in den. Om du använder en digital termometer piper det när den är färdig, ofta efter 15–30 sekunder.

Att ta tempen på lite större barn

Att mäta temperaturen i örat är ett bra alternativ för barn över ett år. Följ bruksanvisningen för termometern, så att mätningen blir rätt. Och mät inte i ett öra som nyss legat ner i en varm kudde eller just kommit in från kylan. Det påverkar temperaturen. Vänta i 10–15 minuter.

  • Läs mer på Feberskolan (reklamlänk), apoteket.se/tema/feberskolan
  • Behöver du mer råd om vård av sjuka barn? Ring sjukvårdsrådgivningen på 1177.

Källa: Apoteket (reklamlänk)  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons