corona blodtyp

Forskare på plats i Kina har tittat närmare på om personer med vissa blodgrupper klarar sig bättre eller sämre när det gäller coronaviruset. Bland annat har de studerat om vissa smittas lättare och om man i så fall också får en svårare form av covid-19. Man har också tittat på blodgruppen hos de som har avlidit i sjukdomen.   Studien bygger på hur utbrottet av coronaepidemin har sett ut i kinesiska Wuhan och Shenzhen.

Den här blodgruppen klarar sig bättre

Enligt de preliminära resultaten verkar personer med blodgrupp A vara känsligare för coronaviruset. De blir oftare smittade och dör också oftare i sjukdomen. Av de som avled i covid-19 hade 41 procent just blodgrupp A. De med blodgrupp 0 tycks däremot klara sig bättre: De blir inte smittade lika lätt, och om de blir det, så överlever de oftare sjukdomen. Studien bygger på prover från 2173 bekräftat covid-19-smittade personer i  Wuhan och Shenzhen som man sedan har jämfört med  3694 friska personer i samma område.

– Personer med blodgrupp A kan behöva skyddas extra för att inte bli smittade och om de blir sjuka i covid-19 kan de behöva kraftfullare behandling, säger forskarteamet vid Centre for Evidence-Based and Translational Medicine i Wuhan till Fox News.

Men de tillägger att resultaten behöver följas upp med ytterligare studier innan man vet säkert vilken koppling blodgrupp, coronasmitta och dödlighet i covid-19 verkligen har.

De nya rönen betyder  inte heller att den som har blodgrupp A behöver gripas av panik. Alla blir nämligen inte smittade, risken tycks bara vara större. De betyder inte heller att den som har blodgrupp 0 kan känna sig lugn. Man ska vara fortsatt vaksam och skydda sig genom en god handhygien.

Foto: TT

 

LÄS MER:

Så hårt drabbas de olika riskgrupperna av corona

Agnes Wold: Detta funkar INTE för att skydda dig mot corona

Agnes Wold: Dessa coronamisstag har Sverige gjort

Agnes Wold: För att stoppa coronasmitta måste ALLA ta ansvar