Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Nya rön: Här är maten och drycken som föryngrar kroppen

21 apr, 2020 
AvFemina
mat som föryngrar
Nu har ett brittiskt forskarteam hittat ämnen i vissa livsmedel som tycks vara extra bra när det gäller att förebygga åldersrelaterade sjukdomar. I framtiden kan de även användas mot klimakteriebesvär.
Annons

Små mängder av ämnen som finns i flera vanliga livsmedel kan förebygga åldersrelaterade sjukdomar. De kan också förebygga de besvär man kan känna i klimakteriet. Men får man i sig för mycket, kan de istället få motsatt effekt. Det visar en ny studie.

De ämnen som forskarna har tittat på kallas dSTAC, dietary sirtuin-activating compounds – eller på svenska: ”ämnen i mat som aktiverar sirtuin”. Ämnena finns framför allt i växter, bär och grönsaker. Hittills har man inte kunnat förklara exakt hur de påverkar exempelvis hormoner och celler i kroppen.

Här är livsmedlen som motverkar åldrande

I den nya forskningen har man tittat på hur växtämnena påverkar sirtuin, som är ett slags kroppseget anti age-protein. Det har visat sig förebygga eller skjuta upp en rad åldersrelaterade sjukdomar, bland annat diabtetes typ 2, benskörhet, Alzherimers och hjärtsjukdom.

I vanliga fall aktiveras sirtuin av könshormonet östrogen, som finns hos både kvinnor och män. Men med åren minskar östrogenet, framför allt hos kvinnor. Då dippar även sirtuinet och risken för sjukdom ökar.

Annons

Ett brittiskt forskarteam har nu upptäckt att vissa ämnen i gruppen dSTAC kan härma östrogen och därmed också aktivera sirtuin. Det gäller bland annat resveratrol, som finns i rödvin, druvor, mörk choklad och i jord- och pistaschnötter, samt  daidzein, som finns i sojabönor. Men mest effekt tycks man få av isoliquiritigenin, som finns i lakrits.

Kvinnor har större nytta av maten

Både män och kvinnor kan därför må bättre av att få i sig livsmedel med dSTAC regelbundet. Framförallt gäller det kvinnor i medelåldern, som har en mindre östrogenreserv än män.

Men det handlar inte om att man ska frossa i dem, utan om att få i sig dem i måttliga mängder.  Annars kan effekten istället bli att man ökar de åldersrelaterade sjukdomarna, menar forskarna bakom studien.  Det här är också förklaringen till att man kan få en hälsoeffekt på hjärtat av ett glas rödvin om dagen – men dricker man mer än så försvinner nyttan.

Förhoppningen är också att man så småningom ska kunna ta fram ett alternativ till dagens hormonbehandlingar mot klimakteriebesvär.

Av Vivvi Alström

Foto: TT

Annons