Omega 3 är en typ av fettsyror som vi bland annat hittar i fet fisk och vissa nötter och sägs göra gott för hjärtat. Små mängder har visat sig vara viktiga för vår hälsa, bland annat genom att sänka blodtrycket – och därför har det antagits att ökat intag av Omega 3 skulle förbättra hjärthälsan.

Nu visar en stor undersökning av nätverket Cochrane, som består av oberoende forskare, att så inte är fallet. Forskarna har gått igenom 79 olika studier där kosttillskottets hälsoeffekter undersökts, och sammanlagt över 112 000 personer deltagit.

Läs också: Näringsexpertens tips: Så kan boosta hälsan med kosttillskott

Resultatet visar då att Omega 3-tillskott inte har några som helst märkbara effekter, och minskar varken risken för stroke eller hjärtsjukdom. Risken för dödsfall var nästan exakt samma som personer som inte äter extra Omega 3.

”Granskningen är bevis för att omega 3-tillskott inte ger bättre hjärthälsa eller minskar risken för stroke eller dödsfall”, säger forskningsledaren Lee Hooper vid University of East Anglia i Storbritannien enligt ett pressmeddelande.

Cochrane har tidigare vid flera tillfällen granskat och analyserat läkemedelsdata – och kommit fram till att flertalet preparat som hypats som hälsokurer egentligen är verkningslösa.

Omega-3-fett finns naturligt i bland annat:

  • Fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner
  • Vissa alger
  • Linfröolja
  • Rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja

Läs också: 10 nyttiga livsmedel du borde äta mer av

Källa: Dagens medicin  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

[socializer-facebooklikeshare]

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: