Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Nya serien Änglavakt vill bryta tabun om självmord

12 jan, 2021 
AvNina Nyström
Charlie Gustafsson och Adina Romare
SVT:s Änglavakt är ett kärleksdrama som samtidigt behandlar det tunga ämnet självmord. Förhoppningen är att bidra till att förebygga psykisk ohälsa hos unga.
Annons

I Änglavakt får vi möta ängeln Gabriel, som har i uppdrag att hjälpa människor som tänker ta sina liv. I rollen som Gabriel ser vi ingen mindre än Charlie Gustafsson från Vår tid är nu och på rollistan finns även en rad andra kända namn, som Happy Jankell och Madeleine Martin.

Kärlek, ångest och självmord

Serien vill lyfta tabun kring existentiella frågor, döden, ångest och självmord.

Tonåringar ska känna att de inte är ensamma med sina tunga känslor, menar Adina Romare som både spelar en av karaktärerna i filmen och är en del av produktionsteamet.

Änglavakt handlar om människor som mår dåligt, men det är också är en kärlekshistoria i fantasytappning. Gabriels liv kompliceras nämligen när han möter sin själsfrände, spelad av Adina Romare.

Mind och Suicide Zero delaktiga i skapandet

För att hitta rätt ton och undvika missförstånd har man tagit hjälp av representanter för organisationerna Mind och Suicide Zero under skapandet av serien.

Annons

– Vi har jobbat mycket med organisationerna om hur man tar upp frågor om självmord för att se till att vi håller rätt etisk linje. Det ska inte vara triggande utan fokus på att minska tabun och bidra till känsla av gemenskap, säger Adina Romare till Expressen.

Bakom serien står Adina Romares mamma Pernilla och syster Amanda, som regissör och manusförfattare.

Charlie Gustafsson i huvudrollen

Tycker du att Charlie Gustafsson ser ung ut i rollen som Gabriel? Då ser du rätt. Serien spelades in redan 2016 och sedan dess har den färdigställts med specialeffekter. Därför ser vi också Johannes Brost, som gick bort 2018, i en av rollerna.

Hela serien finns att se nu på SVT play.

Se trailern för Änglavakt här:

Se klipp från nya SVT-serien ”Änglavakt” med Charlie GustafssonBrand logo
Se klipp från nya SVT-serien ”Änglavakt” med Charlie Gustafsson

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Jourhavande medmänniska:

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande kompis chatt (för barn och unga upp till 25 år): Jourhavande kompis

Mind självmordslinjen:

Telefon: 901 01

Chatt (även för närstående): mind.se

Foto: SVT

Källa: Expressen

LÄS MER:

Annons