skoldkortelokning hos kvinnor

Shutterstock

Hypotyreos, underproduktion av sköldkörtelhormon, kan leda till bland annat trötthet, nedstämdhet och viktuppgång. Sjukdomen drabbar framförallt kvinnor, och 2019 behandlades var tionde kvinna över 20 år för besvär med sköldkörteln.

Nu visar statistik från Socialstyrelsen att antalet drabbade kvinnor mellan 20 och 39 år har fördubblats sedan 2006.

– Sköldkörtelprov är ett av de absolut vanligaste proverna jag tar när jag jobbar, säger läkaren Viveka Gyberg till TV4-nyheterna.

Men ännu saknas ofta viktig kunskap för diagnostisering och behandling av sjukdomen. Framförallt inom primärvården saknas kunskap kring hur sköldkörtelsjukdomar kan behandlas och hur man kan stötta patienterna att leva med sin sjukdom.

Få blir friska från hypotyreos

Redan 2018 skrev Socialstyrelsen en rapport om att regionerna behöver kunskapsstöd för att kunna hantera det ökade antalet patienter, men inget har hänt sedan dess

– Endast var tredje patient med underfunktion i sköldkörteln blir av med sina symptom. För att fler ska må bra måste kunskapen om behandling av sköldkörtelsjukdomar öka, säger Anna Bergkvist, ordförande för Sköldkörtelförbundet, till Aftonbladet

Men varför har siffrorna stigit så dramatiskt?

– Dels så har ju sjukdomen fått mer uppmärksamhet, och det är ju jättebra för då söker ju fler som har de här diffusa symtomen som man kanske hade gått hemma och väntat med annars, säger Viveka Gyberg.

Hon säger också att man med den aktuella gruppen, kvinnor 20-39 år, har börjat screena för sköldkörtelsjukdom inom mödravården under graviditet, då det är viktigt både för graviditeten och fertiliteten att sköldkörteln fungerar som den ska. Därför hittar man också fler drabbade.

Man har även ändrat riktlinjerna för när behandling ska sättas in, och det krävs inte längre lika allvarliga symtom som tidigare, vilket gör att fler kan få chansen att må bättre.

– Man kan inte utesluta att det är en rejäl ökning, men alla de här tre sakerna har garanterat påverkat, säger hon.

Kvinnosjukdom som prioriterats ner

På Sköldkörtelförbundet hoppas man att sköldkörteln ska få större utrymme på läkarutbildningarna, men tror att det finns en genusaspekt som fått sjukdomen att prioriteras ner.

– Det finns definitivt en genusaspekt på frågan. Det visar inte minst forskning på andra sjukdomar där det är konstaterat att kvinnor behandlas sämre än män med samma sjukdom, säger Anna Bergkvist.

Även när det gäller den “motsatta” sjukdomen hypertyreos, överproduktion i sköldkörteln, har antalet ökat. Där har det skett en ökning med 65 procent sedan 2006.

Vad är hypotyreos?

Den som har hypotyreos lider av underproduktion av hormonet tyroxin (T4) eller trijodtyronin (T3), i sköldkörteln, vilket får kroppen att gå på lågvarv. Riktlinjer för en diagnos saknas nationellt, men diagnosen ställs ofta efter ett blodprov som görs vid primärvården.

Det är hypofysen i hjärnan som ska skicka signal till sköldkörteln om att den behöver producera mer sköldkörtelhormon, och den här signalsubstansen heter TSH. När sköldkörteln inte svarar som den ska på hypofysens signaler skickas mer TSH ut, och det är ofta höga halter av TSH i blodet som avslöjar att en person lider av hypotyreos.

Exempel på tidiga symptom:

 • Trötthet eller mindre ork.
 • Depression.
 • Koncentrationssvårigheter.
 • Frusenhet.

Senare kan du även få dessa symptom:

 • Torr hud och torrt hår.
 • Förstoppning.
 • Viktökning.
 • Minnessvårigheter.
 • Långsam hjärtrytm.
 • Ont i leder och muskler.
 • Svårare att få barn.

Källa: Aftonbladet, TV4 Foto: TT

Läs mer:

Kritik mot vanliga sköldkörtelmedicinen: "Dags ta denna larmsignal på allvar"

Sköldkörtelproblem? Här är symptomen du bör ta på allvar

Allt fler unga kvinnor sjukskriver sig – ökat med 370 procent

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: