kvinna med munskydd vid flygplan

De flesta som blir smittade av covid-19 blir det av någon i sin närhet, ofta en familjemedlem – men det finns vissa platser i vår omgivning där man också sett att smittan kan vara stor. Och då pratar vi inte om fullsatta stränder eller trånga bussar, utan om restauranger och barer.

Så många har fått corona på restaurang

Det är flera städer i USA som spårat många av sommarens fall till just dessa platser, skriver WebMD. Till exempel har 12 procent av den senaste månadens fall i Maryland kunna kopplas till restaurangbesök och barer – och 9 procent av fallen i Colorado.

Om smittan börjat bland personalen eller hos gästerna vet man inte ännu, men i städer som Nashville, Las Vegas och Atlanta har man i sommar fått stänga ner restauranger på grund av coronasmitta hos personalen.

Även i Washington har man sett en ökat smitta efter att restauranger har öppnat inomhus.

Experterna är eniga om att inomhusbesök på restauranger och barer innebär en ökad risk för smitta.

De här reglerna gäller på restauranger

I Sverige gäller följande på restauranger, enligt Folkhälsomyndigheten:

Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

  • Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna.
  • Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer.
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Smittskydds­läkare kan efter samråd med kommunen stänga ned de verksamheter som inte följer dessa regler – något som skett på flera ställen runt om i landet.

Foto: TT

LÄS MER:

10 myter vi måste sluta sprida om coronaviruset

Så länge överlever coronavirus på din mobil

Så slutar du pilla dig i ansiktet – och minskar coronarisken

Mer läsning

Femina