Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Nya varningar om squishies efter leksakslarmet

25 jun, 2018 
AvNina Nyström
squishies återkallas efter danskt larm
Trendleksaken squishies finns i var och varannan barnfamiljs hem. Men nu är det dags att rensa leksakshyllan - Kemikalieinspektionen och Lek & Babybranschen avråder från squishies.
Annons

I förra veckan kom det danska larmet om att squishies (en leksak i mjuk skumplast som på kort tid blivit mycket populär hos barn) kan utsöndra skadliga kemikalier. Nu rekommenderar även Kemikalieinspektionen att privatpersoner tills vidare ska vara försiktiga med squishies och den svenska branschorganisationen Lek & Babybranschen råder sina medlemmar att tills vidare ta bort dem från sitt sortiment. Bland annat Top-Toy som står bakom BR-leksaker och Toys’r’us i Norden har infört ett totalt försäljningsstopp av alla squishies i samtliga av koncernens nordiska butiker. De erbjuder även kunderna att lämna tillbaka squishies till butiken och få pengarna tillbaka.

Den danska studien utfördes på tolv squishies från både butik och nätbutiker i Danmark. Samtliga leksaker i undersökningen gav ifrån sig höga halter av ämnet dimetylformamid, vilket kan irritera ögon och andningsorgan samt orsaka leverskador på barn om de utsätts för ämnena under lång tid.

Annons

Kemikalieinspektionen har under våren 2018 genomfört egna tester av sju squishies från svenska och utländska nätbutiker, men hittade inget farligt då de sökte efter andra ämnen än de som hittats i den danska studien. Kemikalieinspektionen ska nu göra ytterligare tester av squishies.

Om man vill göra sig av med sina squishies så kan man slänga dem i det vanliga hushållsavfallet.

Källa: Kemikalieinspektionen Bildkälla: IBL

Annons