Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ogillar du grönsaker? Nu finns en vetenskaplig förklaring

14 nov, 2019 
AvMalin Karlberg
grönsaker smakar äckligt
Får tanken på grönkål och ruccola dig att tappa aptiten? Då kan det finnas en helt naturlig förklaring – och det är inte ditt fel!
Annons

Grönsaker är fullproppade med nyttigheter och Livsmedelsverket rekommenderar att vi tuggar i oss minst ett halvt kilo grönt om dagen. Och för grönsaksälskare är det inga problem att komma upp i 500 dagliga gram – men sen finns det också en stor grupp människor som helt enkelt ogillar grönsaker.

Det handlar framför allt om grönbladiga varianter såsom vitkål, grönkål, broccoli, brysselkål och salladsblad, som kan uppfattas som bittra i smaken. Har du svårt att få i dig dessa grönsaker är det inget att skämmas för  – ny amerikansk forskning visar nämligen att det finns en vetenskaplig förklaring till fenomenet. Det beror helt enkelt på dina gener.

Känsligare för bittra smaker

Personer som har svårt för grönsaker bär troligtvis på två uppsättningar av en särskild variant av smakgenen TAS2R38, som kallas PAV. Dessa ger dig ett känsligare smaksinne, vilket bland annat gör att du har extra svårt för bittra smaker. Du upplever dem helt enkelt som betydligt bittrare än vad personer som inte bär på genvarianterna gör – och äter, visade forskningsrapportena, därför betydligt mindre grönsaker än genomsnittet.

Annons

– Din genetik påverkar ditt smaksinne och smaken har stor inverkan på vad du väljer för mat. Man måste väga in hur saker smakar om man verkligen vill att patienter ska följa näringsriktlinjer, säger Jennifer L. Smith från University of Kentucky School of Medicine, en av forskarna som skrivit rapporten.

Personer som är ”supersmakare” brukar också ofta ogilla mörk choklad, kaffe och öl, även detta på grund av den bittra smaken.

Men ibland är det alltså bara kålsalladen och broccolisoppan som inte går hem.

– Vi pratar alltså om en nivå av bitterhet som kan förstöra hela dagen, förklarar Jennifer L. Smith.

Kort och gott: tycker du illa om grönsaker är det inget du bara kan ”vänja” dig vid att äta – motviljan sitter helt enkelt hårdkodad i ditt smaksinne.

Foto: TT

 

Läs mer:

Annons