corona blodtryck

80 procent av de som har gått bort i coronaviruset hittills hade högt blodtryck, det visar ny statistik från Socialstyrelsen. Men det behöver inte vara högt blodtryck som är orsaken till att de 80 procenten som haft det i kombination med covid-19 har avlidit. Det handlar snarare mer troligt om att det är personer i så hög ålder som har gått bort.

Högt blodtryck kan bero på hög ålder

– Vi kan konstatera att med hög ålder kommer också högt blodtryck, sa Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandvall, på Folkhälsomyndighetens presskonferens.

90 procent av de fall som hittills rapporterats som avlidna i covid-19 till Socialstyrelsen har varit över 70 år. Men det är förstås inte bara ålder som ger högt blodtryck.

– Högt blodtryck har en rad olika orsaker bakom sig, det är inte högt blodtryck i sig som gör att man blir sjuk utan det beror ju på den hjärt-kärlsjukdomen eller lungsjukdomen eller annan typ av sjukdom som man har i botten, sa Anders Tegnell på samma presskonferens.

Han pratar alltså om sjukdomar som tillhör riskgrupper.

Bakomliggande sjukdomar ger också högt blodtryck

Att högt blodtryck i sig skulle vara en risk tror Anders Tegnell inte. Istället påpekade han igen att det är den höga åldern som gruppen avlidna hör till, samt andra bakomliggande sjukdomar som är riskfaktorerna.

– Högt blodtryck är ju en signal för diverse olika bakomliggande orsaker också. Högt blodtryck har kommit upp i många olika studier, men som sagt var det är en grupp där högt blodtryck är väldigt vanligt och det finns nog inte mycket som talar för att ett väl-behandlat högt blodtryck hos en yngre person innebär någon större riskökning att tala om.

Blodtrycksmediciner bör inte öka risker

Anders Tegnell gick också in på blodtrycksmediciner som det talats om tidigare.

– Det har gått en del rykten tidigare om att vissa blodtrycksmediciner möjligen skulle kunna öka risken. De har visat sig vara helt felaktiga, det är viktigt att vi skickar ut den signalen. Det finns ingenting som talar för att blodtrycksmedicinen vi använder skulle öka risken.

Många som gått bort i covid-19 har haft hjärt-kärlsjukdomar

Till Socialstyrelsen har det hittills rapporterats in 1 700 fall av avlidna, siffran avviker en del från Folkhälsomyndighetens tal – vilket främst beror på att Socialstyrelsen inte får in rapporter förrän upp till tre veckor efter dödsfallen skett. En annan orsak är att personer som avlidit i covid-19, men inte testats för covid-19, inte kommer med i Folkhälsomyndighetens siffror.

Av de 1 700 som Socialstyrelsen hunnit registrera som avlidna i covid-19 var 90 procent över 70 år. Mer än hälften var från 85 år och uppåt. En procent har varit under 50 år. Många har också haft hjärt-kärlsjukdomar – mer än hälften av männen och strax under hälften av de kvinnor som avlidit.

Av Sandra Hiort

Foto TT

LÄS MER:

Nya larmet: Corona ökar risken för stroke hos unga och friska

Därför ska du ligga på mage om du har coronasymtom

Nytt snabbtest kan visa om du har corona – på en halvtimme

Nya symtomet på covid-19 – vanligast hos barn och unga

Därför blir även unga och friska svårt sjuka i corona

Luktsinnet kan avslöja om du har covid-19 – så testar du dig!

Mer läsning

Femina