Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Oroar du dig ofta? Här är vardagsknepen som hjälper!

13 sep, 2018 
AvAnaïs González Cruz
kvinna tittar ut genom fönstret
Alla oroar sig ibland, men kanske gör du det mer än andra. Förutom terapeutisk rådgivning finns det några saker du kan göra själv för att få kontroll över dina tankar.
Annons

De flesta av oss upplever oroskänslor någon gång under dagen. Kanske är det extra mycket på jobbet just nu, samtidigt som det är lite för lite på sparkontot. Men vänta nu, stängde du verkligen av spisen när du gick hemifrån?

Att känna oro över situationer i vardagen är fullt normalt, men det finns en gräns. Oroar du dig så mycket att det påverkar ditt liv negativt är det dags att stanna upp. Konstant oro och ångest kan vara ett tecken på generaliserat ångestsyndrom eller GAD, som det också kallas.

Personer med GAD har svårt att kontrollera sin oro och känner ofta ångest i situationer där andra inte skulle reagera. Samtidigt är det många drabbade som förminskar sin ångest då den blivit så normaliserad.

Oro är knepigt på det sättet att man inte alltid är medveten om sitt beteende. Har du en fobi vet du precis när du blir rädd, men GAD tar ofta över hela vardagen och då är det mycket svårare att särskilja när oron kommer eftersom den nästan alltid är där, säger Hannes Holmqvist, legitimerad psykolog i Stockholm.

Annons

Ångestsjukdomar behandlas i regel med KBT-terapi och kanske träffar du redan en psykolog. Men det finns också några saker du kan göra själv om du vill ta tag i din ångest. Det första steget är att acceptera den – och framför allt bli medveten om när den kommer, menar Holmqvist.

Försök registrera dina känslor. Skaffa en anteckningsbok där du skriver ner när du blir orolig så att du på sikt kan lägga märke till i vilka situationer som beteendet uppstår.

Du kan även schemalägga en särskild tidpunkt under dagen för oron, en så kallad ”orostimme”. Tanken är att du på så sätt minskar tiden du lägger på att problemlösa olika upplevda faror. Tekniken har visat sig vara effektiv för vissa, men i början kan det kännas lite läskigt.

Påminn dig själv om att ‘spara’ din oro till senare under dagen. Efter hand kommer det bli enklare att hitta ett fokus i det du gör just nu, menar Holmqvist.

Annons

Glöm inte heller att vara snäll mot dig själv! Vissa dagar är sämre än andra – och det är helt okej.

Har du svårt att hantera din ångest? Hjälplinjen erbjuder psykologiskt stöd om behöver någon att prata med. Du kan också vända dig till Ångestförbundet för mer information.

Läs även:

Foto: IBL//Shutterstock

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Artikeln publicerades först på ELLE.

Annons