Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

På väg att bli utbränd? Här är 3 tips som minskar stressen

24 maj, 2016 
AvFemina
Känner du dig stressad? Stressforskaren Dan Hasson listar några råd för att du ska undvika att bli utbränd.
Annons
stressad-tips

Hemsidor och tidningar är fulla av tips för hur du ska göra om du blir utbränd. Men för någon som redan är stressad kan tipsen ibland bli ytterligare ett ”måste” som bara förvärrar känslan av att inte räcka till. Det menar Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Stressmottagningen på Karolinska institutet.

– Många av de som går in i väggen är ambitiösa, snälla, hjälpsamma personer som redan är väldigt duktiga på att kritisera sig själva. Om jag då ger tips som ”du måste lära dig säga nej” eller ”du måste varva ner” så kan det uppfattas som kritik, och förvärrar bara situationen trots att det i sig inte behöver vara fel på råden, säger han.

Här ger han sina tips för att minska den skadliga stressen, innan du blir utbränd.

Annons

1. Börja med något enkelt

Det första många tar bort när vi känner att vi har för mycket att göra är vår egentid, alltså den tid då vi kopplar av och laddar batterierna. Den tiden är viktig för att motverka skadliga konsekvenser av långvarig stress utan tillräcklig återhämtning, säger Dan Hasson.

– Ta hjälp av vänner eller föräldrar, för att få avlastning med barnpassning eller annat i vardagen som inte behöver skötas av just dig. Så tar du den tiden till att göra något som ger dig avkoppling. En vanlig tanke är att man inte har tid med det, men efteråt märker du att du fyllt på med energi och bättre orkar ta tag i påfrestningar av olika slag.

2. Ingen dator efter klockan 18

I vanliga fall är det inte skadligt att sitta med datorn på kvällar och helger. Men i korta perioder när du har mycket att göra bör du inte öppna datorn efter klockan 18, enligt Dan Hasson.

Annons

– Jag vet att man sparkar bakut när man har mycket att göra och någon säger ”ta bort datorn”. Vi blir ofta ineffektiva när vi mår dåligt, och då vill vi gärna fortsätta jobba hemma för att ta igen allt vi inte hunnit med på jobbet. Då är hjärnan uppe i varv när vi kommer i säng, vi blir tröttare på jobbet och hinner med mindre samtidigt som vi känner skuld för att vi inte hinner med det vi borde göra. Det blir en negativ spiral. Om du är utvilad blir du mer klartänkt, har lättare att koncentrera dig och får bättre omdöme. När effektiviteten ökar kan du beta av mer på att göra listan, vilket är en god förutsättning för att reducera stressen.

3. Tänk på barnen

– Barnen ser att du mår dåligt, och ibland blir de så pass oroliga för sina föräldrar att de inte vågar berätta hur de själva mår. Den här insikten brukar bli ett uppvaknande för många föräldrar, så att de ändrar sina levnadsmönster och börjar måna lite om sig själva också så att de orkar vara de föräldrar de önskar vara, säger Dan Hasson.

Av Mats Bax

Foto Shutterstock

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Femina nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Annons

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu kostar kursen endast 199 kronor – läs mer här och börja direkt!

 

Annons