Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Piller istället för träning – forskarna nära ett genombrott

18 sep, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Nu har amerikanska forskare hittat lösningen till de som vill ha träningens positiva effekter men inte kan träna. Det handlar om ett nytt läkemedel som bygger på de kemiska signalerna som uppstår i musklerna när man tränar.
Annons

Tack vare den ökade kunskapen om vad som händer exakt i kroppen under och efter träning kommer forskarna närmare något som kan liknas vid ett träningspiller. Träningspillret ska innehålla ett kemiskt ämne som härmar kroppens egna reaktioner och ger de positiva effekter som fysisk träning ger.

I Kalifornien, USA, säger man sig nu ha kommit närmare än någonsin att hitta ett piller som fungerar på detta sätt. Det är forskaren Ron Evans och hans forskargrupp vid Salk Institute som har testat läkemedlet på möss och sett att djuren orkar springa 50 procent längre, utan att träna.

– Ämnet fungerar som en genetisk strömbrytare, en switch, och muskeln och kroppen vet inte att det orsakats av ett läkemedel. Det verkar som om det orsakats av träning, säger Ron Evans.

Vad som sker hos mössen är att deras kroppar bränner fett rekordsnabbt, likt en vältränad maratonlöpare.

Annons

– Det är inte identiskt med träning, men man får många av fördelarna. Mössen blev smalare, mår bättre och får till och med friskare hjärnor, fortsätter Evans.

Medlet är tänkt att användas av människor som på grund av sjukdom eller rörelsehinder inte kan träna. Än så länge är läkemedlet fortfarande i forskningsstadiet och det finns inget årtal då man tror att pillret kommer att nå marknaden. Forskare behöver även göra flera studier på hur läkemedlet påverkar människors hälsa på lång sikt innan det kan

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons