Tack vare den ökade kunskapen om vad som händer exakt i kroppen under och efter träning kommer forskarna närmare något som kan liknas vid ett träningspiller. Träningspillret ska innehålla ett kemiskt ämne som härmar kroppens egna reaktioner och ger de positiva effekter som fysisk träning ger.

Läs även Motionera så skyddar du dig bättre mot stress

I Kalifornien, USA, säger man sig nu ha kommit närmare än någonsin att hitta ett piller som fungerar på detta sätt. Det är forskaren Ron Evans och hans forskargrupp vid Salk Institute som har testat läkemedlet på möss och sett att djuren orkar springa 50 procent längre, utan att träna.

– Ämnet fungerar som en genetisk strömbrytare, en switch, och muskeln och kroppen vet inte att det orsakats av ett läkemedel. Det verkar som om det orsakats av träning, säger Ron Evans.

Vad som sker hos mössen är att deras kroppar bränner fett rekordsnabbt, likt en vältränad maratonlöpare.

Läs även Biggest loser-tränaren varnar tittarna – berättar sanningen om viktrasen

– Det är inte identiskt med träning, men man får många av fördelarna. Mössen blev smalare, mår bättre och får till och med friskare hjärnor, fortsätter Evans.

Medlet är tänkt att användas av människor som på grund av sjukdom eller rörelsehinder inte kan träna. Än så länge är läkemedlet fortfarande i forskningsstadiet och det finns inget årtal då man tror att pillret kommer att nå marknaden. Forskare behöver även göra flera studier på hur läkemedlet påverkar människors hälsa på lång sikt innan det kan

Källa Sveriges Radio

Läs även Löpträna miljövänligt – spana in Stadiums nya hållbara kollektion

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Mest läst