För många är sommar och sol förknippat med glädje – samtidigt kan andra kan känna sig nedstämda, få störd sömn och ha en gnagande känsla av att känna sig värdelösa.

Läs även: 7 olika typer av depression – det här måste du veta om dem

Sommardepression, eller så kallad årstidsbunden depression, är vanligt och innebär att man drabbas av depressiva symptom i samband med att årstiderna växlar.

— Först kan det vara bra att veta att depression är mycket vanligt. Knappt hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män i Sverige får någon gång i livet en depression som kan behöva behandlas, säger Per Carlbring, psykolog, psykoterapeut och professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.

— Under semestern kan mycket hända, man är uppe längre, kanske dricker mer vilket ger sämre sömnkvalitet och ens fasta rutiner rubbas. Man kanske upplever att man har en ful kropp och ekonomiska bekymmer blir kanske extra tydliga när det är semester och aktiviteter kostar pengar.

Många har också höga förväntningar på semestern vilka kan vara svåra att leva upp till. Sociala medier och skrollande genom andras drömmiga semesterflöden kan göra att besvikelsen blir ännu större. En del kan även uppleva en stress där allt ska hinnas med på kort tid – resor, besök hos släktingar och vänner blir till måsten som ska bockas av. För andra kan istället bristen på rutiner och struktur utlösa en sommardepression.

Läs även: Så får du en (nästan) stressfri semester med barnen

För att undvika att drabbas tipsar Per Carlbring om att fortsätta röra på sig, undvika alkohol och att hålla kvar kontakten med vänner och andra sociala sammanhang.

— Sänk kraven på dig själv, hitta sätt att varva ned, vistas utomhus, ät bra och gör lustfyllda saker även om lusten saknas just nu.

Om du varit nedstämd under minst 14 dagar kan du kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Även den Nationella hjälplinjen är ett bra tips – www.hjalplinjen.se, man kan ringa anonymt dit på 020-22 00 60 och de har öppet 13-22 alla dagar.

Per Carlbring, professor i psykologi vid Stockholm universitet. Foto: Anna-Karin Landin

Är du i riskzonen för att drabbas av sommardepression?

Här är 9 vanliga tecken enligt psykologen Per Carlbring, vilka ska ha uppkommit under en och samma tvåveckorsperiod. 5 av 9 tecken räcker för diagnos. 

1. Du är nedstämd under större delen av dagen, så gott som dagligen.

2. Du har ett påtagligt minskat intresse för eller minskad glädje av alla eller nästan alla aktiviteter under större delen av dagen så gott som dagligen.

3. Du har en betydande viktnedgång eller viktuppgång, alternativt minskad eller ökad aptit.

4. Du har sömnstörningar.

5. Du har psykomotorisk agitation, det vill säga att du har svårt att sitta still och komma till ro utan går runt och väcker irritation i familjen eller på arbetet, så gott som dagligen.

6. Du känner dig svag eller energilös varje dag.

7. Du har en känsla av värdelöshet eller överdrivna eller obefogade skuldkänslor varje dag.

8. Du har en minskad tanke- eller koncentrationsförmåga eller obeslutsamhet, varje dag.

9. Du har återkommande tankar på döden, återkommande självmordstankar, har gjort självmordsförsök eller har planerat för självmord.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även: 7 sätt en depression påverkar ditt liv – även om du verkar normal

 

Mer läsning

Femina