Så glada som vi blev för en enda sak förr i tiden inbillar vi oss nu att vi ska bli för varje ny pryl vi skaffar oss. Men det blir bara korta lyckorus där sakerna efter en stund inte betyder lika mycket längre.

Bågnande klädhögar, kuddar och böcker i travar, skor och väskor, pynt, tidningar, minnessaker, arvegods och bra att ha-grejer. När de oanvända sakerna blir för många kommer olustkänslorna, och någonstans skaver det i både garderober, förråd och samveten. Kan det vara så att vi har lite mer än vad vi behöver och mår bra av?

Kanske är det dags att konfrontera högarna och börja rensa? Det behöver inte göras i ett enda svep, ta det i små delmål. Och njut av lättnaden och den nya energin som kommer på köpet. Oftast är det inte förrän efter en rejäl utrensning som man förstår hur mycket alla saker faktiskt påverkar trivseln och humöret. Så sortera, ge bort, lägg undan och känn friheten!

Här är några tips på hur du kommer igång med rensningen:

• Bestäm dig för ett ställe att börja rensa på, antingen ett helt rum eller bara en överfull garderob. Gör det färdigt innan du bestämmer hur och var du ska gå vidare.

• Sortera i högar. Vad kan skänkas, vad ska återvinnas, vad bör slängas, vad ska sparas? Det ger en tydligare översyn och en arbetsgång att hålla sig till.

• Vissa saker är svårare än andra, det är bara att acceptera. Arvegods man aldrig riktigt tyckt om och saker som påminner om jobbiga upplevelser och känslor till exempel. Gör en Vet ej-hög och fundera några dagar. Ska du verkligen spara på saker som gör dig ledsen? Och kanske finns det någon annan i släkten som skulle bli jätteglad för farmors porslin och den otympliga skänken, och har ett hem där det faktiskt kommer till sin rätt?

AV KATARINA DANIELSSON

FOTO HELÉNE LINSJÖ


INSPIRERAD? LÄS MER:
Ordning i garderoben
Ordning och reda på skrivbordet
Ont om tid- gott om prylar
Så gör du för att bryta en dålig vana

Mest läst