Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så bemöter du någon som mår psykiskt dåligt

27 jun, 2018 
AvMikaela Råberg
Psykisk ohälsa är ett vanligt problem och som närstående finns det vissa klyschor du bör undvika – och tips på hur du kan bemöta en person som mår dåligt.
Annons

Psykisk ohälsa är ett stort problem i samhället och många mår dåligt. Och även om du inte är drabbad känner du – eller kommer att känna någon – någon i din närhet som inte mår bra.

Att som närstående, anhörig eller vän vilja ge hoppfulla råd, pepp och uppmaningar om att tänka positivt är vanligt – men för de allra flesta som mår psykiskt dåligt är det här det sista de vill bemötas med.

– Våga fråga hur personen mår och lyssna mer istället för att ge goda råd, säger Karin Schultz, generalsekreterare för Mind.

I Minds nya kampanj har klassiska inspirationscitat skrivits om till ocensurerade versioner, inspirerade av inlägg på forumet. Syftet med kampanjen är att öka benägenheten för att lyssna på personer som mår dåligt och att själv våga dela med sig när livet är tufft. Även på sociala medier.

– För att skapa ett medmänskligare samhällsklimat behöver vi alla bli bättre på att prata om livet som det verkligen är. Den som mår dåligt mår sällan bättre av att läsa ”Carpe Diem” mot en solnedgång. Du är inte misslyckad, snarare väldigt normal, när du periodvis inte hittar motivationen eller klarar av att tänka positivt. Vi behöver prata mer om när livet känns tufft.

Annons

5 sätt att bemöta någon som mår dåligt:

1. Var inte rädd för att fråga hur personen faktiskt mår

Upplever du att någon i din närhet mår dåligt eller går igenom en tuff period? Öppna upp för samtal och visa att du finns där.

2. Kom inte med peppande råd

”Tänk positivt”, ”Du måste släppa det här” och andra klyschor är det sista någon som mår dåligt behöver höra. Det förbättrar inte alls situationen och är ungefär som att be någon som brutit benet att sluta ha ont.

3. Lyssna

Lyssna och gör det tydligt att du finns där för personen som mår dåligt – även om han eller hon drar sig undan. Den som mår dåligt vill inte känna sig ensam eller övergiven.

4. Hjälp till

Gör det du kan för att hjälpa till att reda ut problemen som kan vara orsaken. Ställ frågor – men utan att komma med egna antaganden.

5. Ha tålamod

För de flesta tar det tid att må bättre igen, men det kan underlätta om du visar att du finns där, även under svåra perioder.

Mind är en ideell organisation som arbetar för psykisk hälsa och sedan 2017 finns även Mind Forum, ett forum, på nätet.

Källa: Mind Foto: Jon Ly/Unsplash

Läs också: 

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons