svettlukt-klader-tips

Vi har alla varit där, svettlukten vill inte ge med sig trots att plagget är både tvättat och vädrat, ibland flera gånger om! Problemet med envis svettlukt handlar ofta om t-tröjor andra plagg som sitter tight runt armhålorna.

Först och främst är det bra att tvätta plaggen ofta så att svetten aldrig hinner bli ingrodd. Om du inte har möjlighet att tvätta direkt kan du testa någon av dessa metoder.

Få bort svettlukt från kläder – husmorstips som fungerar

  • Häll upp vatten i en hink eller stor skål och blanda i lite ättika i vattnet. Lägg sedan plagget i vätskan i ungefär halvtimme innan du stoppar det i tvättmaskinen.
  • Häll ättika i en tom plastflaska och spreja där svettlukten finns innan du lägger plaggen i tvättmaskinen. Tvätta därefter som vanligt.
  • Du kan också testa att hälla i ungefär en halv deciliter ättika i tvättmaskinens förprogram. Oroa dig inte för att plaggen ska lukta ättika, tvätten tar bort eventuell lukt.
  • Gör en gegga av bikarbonat och lite vatten och gnugga på svettfläcken där den får verka i cirka 20 minuter. Skölj därefter av med kallt vatten och tvätta i maskin.

Obs! När du använder metoderna med ättika är det mycket viktigt att du använder ett tvättmedel utan blekmedel. Kombinationen kan annars framkalla en giftig gas!

Källa: Svettlukt.nu, mfl
Text: Malin Perlheden, Allers.se
Bild: Shutterstock

Läs även
3 sätt att få träningskläderna att hålla längre
15 skor anpassade för din träningsstil

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: